Lupta electorală - acerbă, iar factorul rusesc - determinant

4 octombrie 2010

Lupta pentru cârma R. Moldova se înteţeşte de la o zi la alta! Deşi în ultimul an, forţele politice importante de la Chişinău nu au încetat competiţia pentru obţinerea dividentelor electorale, în următoarele 60 de zile lupta electorală va fi mai acerbă, iar factorul rusesc va fi determinant, notează publicaţia rusă „Kommersant”.

Kremlinul sprijină deschis Partidul Democrat (Marian Lupu), iar comuniştii moldoveni promit implementarea în practică a sloganului iniţiat de preşedintele rus, Dmitri Medvedev şi susţin că vor moderniza republica spre invidia Europei şi a Rusiei. Potrivit publicaţiei ruse, în timp ce partidele din AIE se împroaşcă cu noroi, pierzându-şi din rigiditate, comuniştii îşi pregătesc terenul pentru a reveni la putere, lansând un nou proiect numit „Proiectul moldovenesc”.
Arcadie Barbaroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice declara pentru „Kommersant” că configuraţia politică a viitorului legislativ nu se va schimba în mod spectaculos. Potrivit sondajelor private efectuate de principalii concurenţi electorali, comuniştii înclină spre 30-40 la sută din voturile electoratului, partidul premierului Filat- 25-30%, iar Partidul Democrat şi Partidul Liberal - 13-15% şi respectiv 10-12%.
Liderul comuniştilor Vladimir Voronin a declarat recent că „un salt pentru modernizarea autentică este posibil doar în baza unui nou proiect de integrare post-sovietică, un proiect care să unească resursele energetice, de transport şi cele umane”.
„Kommersant” aminteşte că PCRM a reuşit să obţină sprijinul alegătorilor pentru două mandate consecutiv promiţându-le aderarea la Uniunea Rusia-Belarus (în 2001) şi în UE (în 2005), însă nici una din promisiuni nu a fost realizată. De această dată, comuniştii inventează un nou proiect electoral – un proiect al modernizării orientat spre Moscova. „UE nu este capabilă să asigure drepturile fundamentale ale societăţii moldoveneşti: dreptul la identitate, la securitatea graniţelor, supremaţia legii şi independenţa statului. În acelaşi timp, prietenii noştri ucraineni şi ruşi nu pun la îndoială existenţa moldovenilor şi a statalităţii”, argumentează Voronin.
În proiectul ce urmează a fi mediatizat săptămâna aceasta nu este exclus să fie proiectat drept obiectiv aderarea la Uniunea Vamală (Rusia, Kazahstan, Belarus). Cu toate acestea, comuniştii pentru a ieşi învingători în alegerile din 28 noiembrie, trebuie să reuşească să convingă electoratul moldovean că „modernizarea este una reală şi mai importantă decât indemnizaţiile şi plăţile sociale, care sunt oferite cu generozitate de premierul Filat”. Iar pomenele electorale sunt îndreptate pentru 75 la sută din pensionarii moldoveni, care constituie, prin tradiţie electoratul comuniştilor, conchide publicaţia „Kommersant”.
Sursa: inforusia.ro

1 comentarii:

Rusu Nicolae spunea...

“Prima condiţie a unui român este să creadă că poporul român este aşa cum sunt
pomii,cum sunt animalele,cum e regnul vegetal sau animal...
CE FACE POPORUL ROMÂN E MAI PUŢIN IMPORTANT DECÂT FAPTUL CĂ EL ESTE PE LUME”

Petre Ţuţea

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: