Germanii și-au serbat reunificarea. Românii când o vor face?

4 octombrie 2010
Germanii au sarbatorit duminică împlinirea a 20 de ani de la reunificare, actul care a pus capăt diviziunii poporului german după cel de-al doilea Război Mondial si a deschis calea Uniunii Europene celor peste 17 milioane de germani ocupati de sovietici.
Reunificarea Germaniei trebuie sa fie exemplul pe care romanii despartiti in aceleasi conditii ca si germanii, trebuie sa-l urmeze.
 
Daca 17 milioane de germani au putut intra peste noapte in UE, reintegrarea celor trei milioane de romani din Basarabia, prin disparitia frontierei de pe Prut, nici macar nu va fi resimtita in Uniune.
Tine doar de vointa si de faptele noastre, dar si de demnitatea de a ne sustine o cauza, asa cum au facut-o germanii.
Mai tine si de politicieni, din pacate. Acestia nu se ridica la inaltime unei asemenea fapte. Bantuiti de fuga dupa ciolan, dupa barfe inghitite de-a valma, varate pe gat de televiziuni gregare si agresive, politicienilor romani le scapa esentialul: sansa lor, singura lor sansa de a intra in istorie.
Nu stim inca daca exista un Helmut Kohl intre politicienii romani.
Un „Kohl" roman pentru care sa conteze doar interesul national romanesc si nu vocile agentilor de influenta ai Rusiei, de la Bruxelles sau Bucuresti.
Un „Kohl" roman care sa explice Rusiei ca asa cum a fost de acord cu reunirea germanilor si Germania i-a redevenit prieten si partener de afaceri, tot asa, daca va accepta reunirea romanilor, va castiga un prieten si un partener de afaceri la frontiera NATO si UE.
Romanii se vor reuni. Poate mai repede decat cred analistii, decat vor marile puteri sau decat sunt in stare sa priceapa politicienii romani. Si peste cativa ani poate vom avea, dupa modelul cancelarului din Germania de Est, un presedinte sau un prim ministru din Romania de Est, de dincolo de Prut.
Sondajele de opinie arată că în prezent majoritatea germanilor, respectiv 84%, privesc reunificarea ca pe ceva pozitiv, fără diferenţe notabile între estul şi vestul ţării. Asa vor privi si romanii la sarbatoarea a 20 de ani de la reunificare. Trebuie doar sa Credem si sa Facem.
Angela Merkel va ajunge curand la Bucuresti, iar politicienii romani trebuie sa-i explice ca vrem acelasi lucru pe care l-au realizat germanii.
Un parteneriat stretegic cu Germania trebuie sa includa si acest lucru. Iar Merkel, in pofida copilariei petrecuta langa o baza militare sovietica si a castigarii olimpiadelor de limba rusa, ar trebui sa inteleaga. Iar daca nu va intelege oricum nu va conta.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: