Europa agent pro moldovean

8 octombrie 2010

Ce ştiu parlamentarii europeni despre Moldova? Lăsîndu-i la o parte pe români, inclusiv pe repezenanţii PSD care cred că Moldova e sau ar trebui să fie mult mai la est decît e, europarlamentarii nu ştiu mare lcuru. Deşi se descurcă binişor.


Ce vreau să spun e că Moldova şi moldovenii sînt, în continuare, o nişă europeană obscură sau exotică pentru majoritatea occidentalilor. Cu toate astea, legătura Moldovei cu România e îndeajuns de puternică pentru a lumina şi clarifica starea de fapt. Conştienţi fiind de legătura istorică fundamentală a Moldovei cu România, europarlamentarii sînt atenţi. Ba chiar, sensibili. Mai întîi pentru că au, astfel, posibilitatea de a citi cît de cît plasamentul istoric şi cultural al Moldovei. În al doilea rînd, pentru că sînt foarte sensibili de complicaţii naţionale în sînul aceleiaşi etnii şi al aceleiaşi limbi. Din jocul acestor două forme de sensibilitate se naşte, pînă la urmă, o atitudine ponderată. Europarlamentarii sînt, astfel, feriţi atît de optica românistă cît şi de automatismul neglijent care lasă în seama Rusiei tot ce a fost sovietic.

Ajutaţi de propaganda feroce a comuniştilor, mulţi moldoveni au sau ar putea avea impresia că Europa e pro-românească. Sigur, logica spune că România nu poate închiria serviciile UE, chiar dacă e stat membru. Însă logica e, deobicei, punctul slab al perioadelor pre-electorale. Există, totuşi, o observaţie la îndemîna oricui: Europa nu încurajază partidele de poker cu teritorii şi populaţii. Interesul european e mult mai banal: siguranţa. În acest caz, siguranţa pe flancul (sud)estic, acolo unde relaţia cu Rusia e mereu imprevizibilă, Ucraina e la un nou eşec de constituire politică suverană, Grecia s-a dezintegrat economic iar Turcia are un puseu de grandoare.

În această combinaţie nervoasă de iluzii, conflicte şi nostalgii, Moldova e piesa în care Europa speră să găsească un minimum de stabilitate, nu un poligon de experimente geo-strategice. Diferenţa între psihologia de asediu cu care propaganda comunistă îşi doftoriceşte electoratul şi realitate e uriaşă. Europa nu e pro-românească sau pro-rusească. E foarte pro-moldoveană.

1 comentarii:

Mitică spunea...

Vezi intr-un mod idealizat U.Europeana. Este o organizație esențialmente economica, urmărește profitul companiilor mari, preferabil occidentale. S-a extins ptr a avea mai multi consumatori, cumpărători. Nu are legătură cu "foamea de pământ" a Rusiei, pe care eu nu o mai înțeleg azi (nu mai înțeleg Rusia)
Cred ca 80-90% din cetățenii UE sunt nemulțumiți de Organizație pentru ca nu a fost conceputa ptr binele lor, ci al capitalului.
Apropo, de ce crezi ca ar fi informati altii despre Moldova cand tu nu esti suficient informat asupra României, d-le Galbur ?
In România trăiesc de doua ori mai multi moldoveni decât in R.Moldova: peste 8 milioane, in special din Moldova de la vest de Prut, ținând seama si de natalitatea mult superioara mediei restului Romaniei.
Asa încât "optica românistă" de la București este in fond optica majorității moldovenești dinafara spațiului fost sovietic !
Vezi ca zilele astea se onorează moaștele Sfintei Paraschiva, la Iași. Sute de mii de oameni merg in pelerinaj acolo, anual.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: