Mafia poate distruge Republica Moldova

18 septembrie 2010

Lovitură grea dată imaginii alianţei de guvernare de la Chişinău! La mai bine de un an de la preluarea puterii, dosarele de rezonanţă sunt torpilate la nivelul procuraturii şi al instanţelor de judecată, elemente ale crimei organizate se fac tot mai vizibile şi tot mai des se invocă fenomenul mafiei.

Scandalurile de corupţie din ultima vreme l-au determinat ieri pe preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, să iasă în faţa presei şi să anunţe punerea în aplicare a unor măsuri radicale de lichidare a fenomenelor antisociale.
De aproape două luni, Moldova fierbe în scandaluri ce evidenţiază amploarea fenomenului mafiei în ţară. Actuala guvernare nu a reuşit să demonteze sistemul nociv moştenit de la vechea guvernare comunistă în care instituţiile statului au concrescut cu crima organizată. Schimbarea conducătorilor instituţiilor de forţă de către actuala guvernare liberal-democrată nu a rezolvat problema, iar încercarea anumitor componente ale coaliţiei de guvernare de a dezrădăcina fenomenul mafiei prin metode administrative a suferit un eşec. Bunăoară, iniţiativa legislativă cu privire la lichidarea judecătoriilor economice, prin intermediul cărora exponenţii fostei guvernări comuniste preluau în mod abuziv cele mai prospere afaceri, nu a fost sprijinită de toţi deputaţii Partidului Democrat şi ai Alianţei Moldova Noastră care fac parte din alianţa de guvernare. Acţiunile procurorilor care gestionează dosarele legate de evenimentele tragice din aprilie 2009, soldate cu devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului şi cu sute de tineri torturaţi şi chiar omorâţi, provoacă nu doar dezamăgire, ci şi revoltă.
Pentru că Procuratura şi sistemul judecătoresc au ignorat toate chemările repetate de până acum ale preşedintelui interimar Mihai Ghimpu de a-şi îndeplini obligaţiile şi de a face lumină în dosarele de rezonanţă, miercuri şeful statului s-a văzut nevoit să vorbească despre mafie în faţa presei: „Nu o să se schimbe nimic atâta timp cât în frunte stau cei care permit ca să fie furată averea statului, să fie luate hotărâri după placul cuiva, de aceea voi solicita Parlamentului eliberarea din funcţie a conducerii Curţii Supreme de Justiţie – Muruianu (Ion Muruianu preşedinte CSJ – n.n.), Moldovanu (Natalia Moldovanu, vicepreşedinte CSJ – n.n.) şi Cernat (Nina Cernat – vicepreşedinte CSJ – n.n.)”.
Mihai Ghimpu a oferit încă o şansă procurorilor să facă lumină asupra evenimentelor din aprilie 2009 până în luna noiembrie curent: „Le dăm încă o şansă tuturor organelor: Procuraturii, Centrului anticorupţie şi MAI să aducă şi să pună pe masă adevărul şi cine a încălcat să fie tras la răspundere. Dacă nu – înseamnă că va lua atitudine Parlamentul. De ce până astăzi rămâne în afara cercetării, anchetării, ex-preşedintele Vladimir Voronin? Ăştia fură averi, bat, omoară, torturează! Mor tineri! Şi totul se tolerează…”.
Pe de altă parte, preşedintele Ghimpu a menţionat că are dubii în privinţa faptului că va fi sprijinit în Parlament de toţi colegii de alianţă. Cert este că şeful statului are sprijinul ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte al PLDM:
„Ca să faci referme la Curtea Supremă de justiţie – cunoaşteţi foarte bine judecătorii sunt numiţi şi destituiţi prin hotărâri de Parlament. Este necesară o majoritate responsabilă în Parlament care să susţină acel proiect şi să înţeleagă că dacă se continuă menţinerea actualei stări de lucruri în justiţie – ţara aceasta va fi distrusă”.
Miercuri, în cadrul unei întrevederi avute la Bruxelles cu preşedintele Parlamentului European, premierul moldovean Vlad Filat a recunoscut că reformarea sistemului judiciar întâmpină probleme în Republica Moldova. În luna iunie 2010, la Luxemburg, când Moldova şi UE au demarat dialogul în privinţa liberalizării regimului de vize, Chişinăul s-a angajat să-şi reformeze rapid Ministerul de Interne şi domeniul justiţiei.
L-am întrebat miercuri pe ministrul moldovean de Interne Victor Catană…
„Vitalie Călugăreanu: - Domnule ministru, spuneţi-ne dacă avem crimă organizată şi mafie în Republica Moldova?
Victor Catană: - Da, bineînţeles! În Republica Moldova a fost, este şi cred că va mai fi crimă organizată. Numai pe parcursul acestui an au fost anihilate 43 de grupuri criminale şi 13 organizaţii criminale”.
În opinia analistului Anatol Ţăranu, îmbogăţirea peste noapte a familiei prezidenţiale în perioada guvernării comuniste este o dovadă clară de existenţă a elementelor mafiote în ţară:
„Anatol Ţăranu: Atunci când se spune că în Republica Moldova s-au îmbogăţit câteva familii, iar despre o familie în permanenţă se vorbeşte – atunci noi avem un indicator al mafiei foarte precis. Există familia care în aceşti ani s-a prefăcut într-o familie de miliardari. Această familie nu a putut să se îmbogăţească din aer. Ea s-a îmbogăţit datorită anumitor acţiuni organizate. Unul din indicatorii existenţei mafiei este racket-ul. Aceasta înseamnă lipsirea de business a unor oameni de afaceri, iar acest lucru nu poate fi făcut fără implicarea organelor de stat.
Vitalie Călugăreanu: - În cazul acesta vă întreb, domnule ministru Catană, dacă avem racket în Moldova?
Victor Catană: - Din informaţiile de care dispun eu, sunt cazuri şi astăzi de racket”.

Autor: Vitalie Călugăreanu
Redactor: Rodica Binder

1 comentarii:

Marcel Profire spunea...

Mafia e un fenomen absolut normal într-o țară. Nu există absolut nici-un stat în lume în care să există termenii de mafie și corupție. Deci haideți să ne mai plângem și să facem ceva treabă, să ne uităm sub nasul nostru.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: