Institutul Cultural Român îşi deschide sediu la Chişinău

22 septembrie 2010
Institutul Cultural Român îşi deschide sediu la Chişinău
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu“ de la Chişinău va fi inaugurat miercuri, 29 septembrie 2010. Cu aceasta ocazie va avea loc şi un concert inaugural sustinut in Sala cu Orga de la Chisinau de Romanian Piano Trio, format din muzicienii Alexandru Tomescu, Razvan Suma si Horia Mihail, care vor interpreta lucrari din repertoriul romanesc si international. Programul sustinut de artistii romani va cuprinde lucrări de George Enescu, Camille Saint-Saëns, Händel – Halvorssen, Robert Schumann, Jules Massenet, Pablo Sarasate si Astor Piazzolla.




Deschiderea Institutului Cultural Roman „Mihai Eminescu“ de la Chisinau se inscrie in politica Ministerului Afacerilor Externe si ICR de extindere a retelei institutelor culturale romanesti, ca instrument al unei diplomatii culturale moderne.

Prin institutionalizarea unei „case a culturii romane” in Republica Moldova, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau isi propune crearea unor punti spirituale noi intre cele doua maluri ale Prutului, regasirea si consolidarea comunitatii de limba, cultura si traditii, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.

„Institutul Cultural Roman de la Chisinau a primit numele simbolic al poetului «Mihai Eminescu». Este numele unei identitati comune, unei istorii comune, unei simtiri comune, care face ca atat spatiul dintre Dunare si Prut, cat si spatiul dintre Prut si Nistru sa se regaseasca in mod natural in aceasta personalitate. Acest nume traseaza, intr-un fel, programul acestui Institut. Este un Institut care porneste de la premisele comune, pentru a cladi un viitor in care spatiile respective sa se regaseasca, fara sa se amestece“, explica Petre Guran, directorul ICR „Mihai Eminescu“ Chisinau.

Absolvent al Facultatii de Stiinte Politice al Universitatii Bucuresti si doctor in istorie, cu o teza sustinuta in 2003 la École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, fost membru al Centrului de Studii Elenice al Universitatii Princeton, Petre Guran este autorul a numeroase studii, articole si recenzii pe teme de antropologie, istorie si actualitate politica si religioasa.

La ceremonia de deschidere vor participa ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova, Iurie Leanca, presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, ambasadorul Romaniei in Republica Moldova, Marius Lazurca si directorul ICR „Mihai Eminescu“ Chisinau, Petre Guran.

Sursa: hotnews.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: