Redeschiderea extensiunii Universității “Dunărea de Jos” din Cahul

22 septembrie 2010
Secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Eugen Tomac si viceministrul educatiei din Republica Moldova, Loretta Handrabura, au participat, vineri, 18 septembrie, la Cahul in Basarabia, la ceremonia de redeschidere a extensiunii Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati, transmite Romanian Global News, care citeaza Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni.

La eveniment au mai participat oficialitati locale din Galati si Cahul. Anul acesta in cadrul extensiunii Universitatii „Dunarea de Jos" de la Cahul vor studia 360 de studenti in cadrul ciclului licenta si 120 de masteranzi.

Romanian Global News aminteste ca in Cahul nu exista presa in limba romana desi atat in raion cat si in oras populatia majoritara este cea romana.

Parca pentru a pune o piatra de temelie la eliminarea limbii romane din zona, initiativa Organizatiei Studentilor Basarabeni (OSB) de a organiza Ziua Limbii Romane la Cahul printr-un concert la care urmau sa participe 4000-5000 de oameni, a fost boicotata de Consulul general al Romaniei la Cahul, Gentiana Serb, care pentru a-i face sa renunte la concert, a spus ca va organiza ea un concert cu Proconsul. Concertul nu a avut loc, promisiunea Gentianei Serb fiind doar o minciuna care sa-i faca pe studentii basarabeni sa renunte la concert si pe romanii din Cahul sa nu serbeze ziua Limbii Romane.

Dealtfel Organizatia Studentilor Basarabeni va cere in scris Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Ministerului de Externe si Comisiei de Politica Externa a Senatului sa ia atitudine fata de comportamentul Consulului general de la Cahul.

Romanian Global News ca partener al OSB va sustine demersurile studentilor basarabeni de normalizare a situatiei de la Cahul si va face publice reactiile autoritatilor referitoare la acest caz.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: