Această listă acoperă zece din cele mai importante aspecte ale vieţii omului, de-a lungul istoriei - nu neapărat cea modernă sau cea antică.
CAIUS IULIUS CAESAR AUGUSTUS (POLITICĂ)
Alţi concurenţi: Benjamin Franklin, George Washington, Thomas Jefferson, James Madison, Abraham Lincoln.
Caius Iulius Caesar a fost unul dintre cei mai importanţi lideri din istorie, deşi a avut destule vicii. Totuşi, Augustus a reuşit să nu ajungă un tiran, nu a lăsat puterea să îl corupă de tot şi a muncit aproximativ 42 de ani pentru a face din Roma cel mai important oraş din lume.
Deşi Roma era deja cel mai important oraş al lumii, Augustus a reuşit să îl facă şi mai important. Iulius Caesar a preluat puterea la Roma după ce în acest oraş se duceau deja lupte pentru putere de 200 de ani.
Caesar a instituit primul serviciu de pompieri care număra de la 500 la 1.000 de persoane în 14 cartiere ale oraşului. El a instituit prima forţă de poliţie şi a format o armată de 170.000 de soldaţi bine antrenaţi. A reparat şi modernizat tehnologia construirii drumurilor.
Tot Caesar a abolit taxele pentru agricultorii privaţi, ieftinind mâncarea pentru populaţie. Putem să menţionăm şi minunatele clădiri pe care le-a construit.
A donat 170 de milioane de sesterţi (o sumă enormă) pentru formarea unui fond pentru soldaţii care s-au retras din serviciu. Asta i-a făcut pe soldaţi să îl iubească mai mult ca pe oricine altcineva anulând riscul pentru o lovitură de stat. Ce-i drept, chiar şi cetăţenii îl iubeau. Şi senatorii. Aproape toată lumea îl iubea. El a dovedit adevărata maxima lui Machiavelli, care spunea că cel mai bun conducător conduce prin iubire, el fiind mai bun decât acela care conduce prin frică. Cei mai slabi lideri sunt aceia urâţi de oameni, şi dintre aceştia au fost foarte mulţi.
LEONARDO DA VINCI (INVENTII)
Alţi concurenţi: Nikola Tesla, Thomas Edison
Da Vinci nu are nevoie de o introducere. Este suficient să spunem că el a inventat precursorul robotului, prima paraşuta funcţionabila care a fost testată cu succes în anul 2000 de către Adrian Nicholas (Nicholas a murit 5 ani mai târziu, după ce o paraşută modernă nu s-a desfăcut).
Da Vinci aproape a inventat şi elicopterul. Avea nevoie doar de un motor suficient de puternic pentru a-l ţine în aer. A inventat mii de alte lucruri.
MICHELANGELO DI LODOVICO BUONARROTI SIMONI (SCULPTURA)
Alţi concurenţi: Bernini, Donatello
Da Vinci a fost un maestru al multor domenii, inclusiv sculptură, dar atunci când vorbim despre această artă, Michelangelo este liderul absolut. La 26 de ani a început lucrul la David, iar printre alte opere celebre ale sale se număra Pieta şi proiectul pentru domul basilicii Sfântul Petru.
MARCUS TULLIUS CICERO (RETORICĂ)
Alţi concurenţi: Quintilian, Thucydides, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln, Sir Winston Churchill, Adolf Hitler, Martin Luther King, Jr.
Orice iubitor de limba latină este familiar cu structura propoziţiei ciceroniene. El punea principalul verb cât mai aproape de sfârşitul propoziţiei şi adesea, propoziţiile sale erau foarte lungi. Pe de altă parte, subiectul este poziţionat cât mai aproape de început. Propoziţia se poate întinde la nesfârşit …
ARHIMEDE (GEOMETRIE)
Alţi concurenţi: Euclid, Rene Descartes
Arhimede intră de obicei în topul patru al celor mai mari matematicieni, dar aplicaţiile sale din geometrie au fost cele care i-au asigurat locul în istorie.
A descoperit principiul fundamental al hidrostaticii prin care a pus bazele acestei importante discipline, în lucrarea în două volume Despre corpurile plutitoare. În legătură cu această descoperire este citată celebra exclamaţie “Eureka!” (“Am găsit!”).
În principiu legea lui Arhimede este următoarea: “Un corp scufundat într-un lichid sau gaz este împins ascendent pe verticală cu o forţă egală cu greutatea volumului de lichid sau gaz dislocat”. Atunci când forţa determinată de presiunea lichidului este mai mare decât greutatea corpului acestea pluteşte, iar atunci când cele 2 forţe sunt egale obiectul rămâne în echilibru.
ALBERT EINSTEIN (FIZICA MODERNA)
Alţi concurenţi: Christiaan Huyghens, Max Planck, Niels Bohr
Einstein a devenit un sinonim pentru geniu. Mai mult, se afla împreună ca Arhimede pe lista celor mai buni matematicieni din toate timpurile. A revoluţionat toate ramurile fizicii, de la cea nucleară la fizică cuantică, la termodinamica şi bineînţeles, relativitatea. El a descoperit că atunci când ai de-a face cu ceva atât de mare ca Universul, este probabil să se întâmple lucruri ciudate cu timpul.
WILLIAM SHAKESPEARE (LITERATURĂ)
Alţi candidaţi: Homer, Dante Aligheri, Cervantes
Foarte puţini oameni pot spune că sunt maeştri absoluţi într-un domeniu, iar literatura este compusă din multe subcategorii: poezie, proză, ficţiune, non-fictiune … fiecare cu maestrul ei. Totuşi, Shakespeare este recunoscut aproape universal drept maestrul dramei, al poeziei dramatice, al sonetelor, ficţiunii şi non-fictiunii dramatice.
ARISTOTEL (FILOSOFIE)
Alţi concurenţi: Socrate, Platon
Chiar şi în zilele noastre, după apariţia unor minţi luminate ca acelea ale lui Kant, Friederich Nietzsche, Hume, Decartes … filosofia modernă se bazează pe principiile şi metodele lui Aristotel, care a învăţat de la Platon, care a învăţat de la Socrates. Totuşi, moştenirea lăsată de Aristotel constă în teorii legate de orice de la biologie la etică, logica, politică, poezie şi fizică. El a fost primul care a distins mamiferele acvatice, că balenele şi delfinii, de peşti. Dacă ai dedus vreodată ceva, ai făcut-o folosind o metodă formalizata de Aristotel.
SIR ISAAC NEWTON (MATEMATICĂ)
Alţi concurenţi: Carls Friedrich Gauss, Albert Einstein, Arhimede
Dacă oamenii vor ajunge vreodată să pună piciorul pe o planetă unde să trăiască o specie cu o inteligenţă cel puţin comparabilă cu a noastră, atunci asta se va întâmpla în numele lui Isaac Newton.
El este savantul aflat la originea teoriilor ştiinţifice care vor revoluţiona ştiinţa, în domeniul opticii, matematicii şi în special al mecanicii.
Newton a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mişcarea globului terestru, cât şi a altor corpuri cereşti, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar şi hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiaţii monocromatice de diferite culori.
Newton a fost un fizician, înainte de toate. Laboratorul său uriaş a fost domeniul astronomiei, iar instrumentele sale geniale au fost metodele matematice, unele dintre ele inventate de el însuşi.
Alţi concurenţi: Palestrina, muzica renascentistă; Wolfgang Amadeus Mozart, muzica clasică; Ludwig van Beethoven, muzica romantică.
Este considerat în mod unanim că unul din cei mai mari muzicieni ai lumii. Operele sale sunt apreciate pentru profunzimea intelectuală, stăpânirea mijloacelor tehnice şi expresive, pentru frumuseţea artistică.
Bach nu s-a rupt de viaţa omului şi de idealurile sale. Vastitatea şi diversitatea temelor bachiene, clocotul mereu viu al muzicii sale îndreptăţesc cuvintele lui Beethoven: “Nu pârâu, ci ocean trebuia să se numească” (în germană, Bach=pârâu).
Sursa: www.ziare.com
5 comentarii:
Interesant, pacat ca nu-s si romani prin acest top.
Liber V,
Tesla?
majoritatea lor, au foarte puțină relevanță pentru cultura și trăirea românească și nu au absolut nici un rol în mîntuirea noastră...
Ei da oricum au facut lucruri grandioase.
Nicolae (Nicola) Tesla s-a nascut in iulie 1856, in satul Similian, comuna Gospici, provincia Lica (pe tarmul marii adriatice), intr-o localitate compact locuita de istro-romani. Tesla era un nume-porecla al tatalui sau, de la unealta de baza a dulgheritului, meserie de baza in familia istro-romana. Mama sa se numea Gica. Chiar daca si-a facut studiile in germana, la Politehnica din Graz (1875-1881), Henri Coanda afirma despre Nicolae Tesla ca vorbea o frumoasa dar straveche limba romana.
Einstein a fost obligat sa invete de la Tesla ce inseamna fisiunea nucleara… La fel cum a preluat de la acesta si principiile de baza ale „Experimentului Philadelphia”.
Cea mai mare si importanta inventie a lui Tesla a fost o antena care emitea energie pe sute de km, neconsumabila, exact ca niste unde radio, care ar fi facut inutila existenta petrolului, a termo/hidrocentralelor si a magnatilor petrolului, energiei si industriei de autoturisme. Fondurile acestui experiment i-au fost taiate imediat de Rockefeller.
Faptul este confirmat si de Martin Sorge: Tesla intentiona sa puna la punct un sistem global de comunicatii si aproape ca terminase constructia unui spectaculos transformator turn de aproape 60m inaltime, destinat acestui sistem global de comunicatii, asta inainte ca sponsorul sau (Rockefeler) sa-si inceteze sponsorizarea. Dupa aceea, cele mai multe din inventiile sale bazate pe fenomene din domeniul tensiunilor inalte si pe acelea care genereaza functionarea bobinei Tesla au disparut din tehnologia oficiala sau au fost studiate si aplicate in forme diluate.
Va muri in ianuarie 1943, la varsta de 87 de ani. Doar din acest moment va putea fi creata imaginea de geniu al lui Einstein, autorul unei teorii (celebre) care n-a fost confirmata niciodata, ba chiar pare a fi infirmata de evolutia stiintei.
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: