O mare parte din analistii militari ai planetei cred ca apropiatul razboi cu Iranul va fi unul de o amploare fara precedent, care ar putea include, din nou, dupa mai bine de o jumatate de secol, armamanetul nuclear. Analistii de la Stratfor considera ca de data aceasta, Rusia nu vamai avea un comportament duplicitar ca pana acum, mai ales in cazul Kosovo - ci va intra de la bun inceput de partea NATO in conflict, mai precis de partea SUA, Marea Britanie si Israel.
Specialistii cred ca apropiatul conflict va fi de fapt un mega-razboi, cel al fortelor asa-zis crestine, iudaice si iudeo-masonice contra musulmanilor. A Bibliei contra Coranului. Sau cum a spus cineva, al adeptilor lui Yahve, contra celor ai lui Alah. Faptul va implica si pozitionarea unor tari din extremul orient, cum ar fi China, Japonia, India, Koreea. “Un razboi al religiilor cum n-a mai fost pana acum”, spun analistii religiosi. “Un veritabil Armaghedon”
Ca atare, Rusia, cu peste 250.000 de focoase nucleare active, nu-i de lasat sa asiste ca spectator in a cest conflict in care SUA si-a masat deja o mare parte din fortele militare in Golful Persic. Parteneriatul strategic al SUA cu Rusia este in plina inflorire, s-a consolidat in acest an, cu tot “jocul de glezne” al Kremlinului referitor la amplasarea rachetelor in Dobrogea. Mai nou, Rusia si Israelul au semnat un acord pe termen indelungat in domeniul cooperarii militare.
Ministrul rus al apararii, Anatoli Serdiukov (foto), a afirmat ca tara sa vrea sa foloseasca experienta militara israeliana pentru a-si moderniza propriile forte armate. Informatia referitoare la semnarea acestui acord a fost difuzata de agentia rusa Ria Novosti , care a precizat ca ministrul Anatoli Serdiukov nu a dat foarte multe detalii referitoare la continutul acordului ruso-israelian. Colaborarea militara intre Rusia si Israel este calificata de analisti ca fiind in crestere, mai ales ca acest acord vine dupa ce la inceputul anului Rusia a cumparat 12 avioane fara pilot de la israelieni, iar personalul militar rus a fost instruit cum sa le foloseasca de specialisti din Israel.
In acest context, trebuie vazuta si declaratia lui Putin care a afirmat ca relatiile ruso-americane sunt mai bune ca oricand. Acesta s-a declarat luni foarte optimist in privinta relatiilor cu Statele Unite, calificand relatia sa cu presedintele american, Barak Obama, drept ”minunata”, scrie RIA Novosti. Vladimir Putin a fost citat de politologul german Alexander Rahr dupa o intalnire cu acesta la Sochi in cadrul Clubul International de Discutii Valdai. Premierul rus a afirmat ca Statele Unite reprezinta un important partener economic al Rusiei si sustine ca este ”placut surprins” de perspectiva administratiei americane asupra unor probleme globale, mentionand ca guvernul sau acorda o ”mare atentie” masurilor adoptate de aceasta.
Si ca sa se desavarseasca si ceva in privinta economiei rusesti, British Petroleum s-a decis sa vanda active rusilor in Marea Nordului. La inceput de saptamana deja trei acorduri benefice pentru Rusia. Compania British Petroleum intentioneaza sa vanda companiei rusesti TNK-BP un pachet consistent de active ale zacamintelor de petrol din Marea Nordului. Potrivit presei britanice, aceasta problema se afla deja pe masa tratativelor cu partenerii rusi, informeaza ITAR-TASS.
Iar daca v-ati fi intrebat care ar putea fi relatia de viitor a Rusiei cu NATO sa spunem ca Institutul pentru Dezvoltare Contemporana (INSOR), o asociatie nonprofit cu sediul la Moscova apropiata presedintelui Dmitri Medvedev, a prezentat un raport privind dezvoltarea relatiilor Rusia-NATO. Documentul, intitulat „Perspective de dezvoltare a relatiei Rusia-NATO”, nu exclude, printre multiplele variante, aderarea propriu-zisa a Rusiei la Alianta, scenariu „nerealist pe termen scurt”, motiv pentru care se propune un nou format de cooperare bilaterala. Institutul propune trei formule de extindere a relatiei: integrarea completa a Rusiei in NATO, aderarea pe baza unui Tratat strategic de securitate bilateral si crearea unui organism international de cooperare. Ultima varianta presupune unirea fortelor organizatiilor internationale – UE, OSCE, Organizatia de Cooperare de la Shanghai, posibil ONU.
Un purtator de cuvant al institutului a confirmat, luni, ca raportul se afla in studiul presedintelui. De asemenea, principalele puncte ale raportului urmeaza a fi prezentate in aceasta saptamana, la Forumul de dezbateri politice de la Iaroslavl. Directorul institutului, Igor Iurgens, a dezvaluit ca ideea unei apropieri Rusia-NATO exista de multa vreme, dar pentru prima data se ofera scenarii concrete pentru realizarea acestei apropieri, printre care mai multe variante bazate pe renuntarea la politica agresiva. Realizarea unuia sau altuia dintre scenarii „depinde de situatia din Rusia si de propunerile de reforma a Aliantei, ce vor fi facute publice in decembrie la Consiliul de la Lisabona”, explica presedintele INSOR.
Vladimir Evseiev, analist militar al Institutului pentru Economie Mondiala si Relatii Internationale din cadrul Academiei de Stiinte a Rusiei, crede ca apropierea Rusia-NATO nu se va produce in viitorul apropiat. „Exista prea multe dezacorduri in relatia noastra actuala. Europa inca nu ne poate ierta pentru razboiul din Georgia, noi avem suspiciuni in legatura cu sistemul de aparare antiracheta si Tratatul Fortelor Conventionale din Europa”. Alte voci cred ca Rusia a intreprins reformele necesare pregatirii pentru aderarea la NATO. „In cativa ani armele NATO si cele israeliene vor reprezenta 30 la suta din dotarea armatei ruse”, explica presedintele Academiei de studii geopolitice de la Moscova, Leonid Ivasov, exemplificand cu trecerea armatei ruse la sistemul de organizare in brigazi, achizitiile de echipament militar si exercitiile comune cu armatele NATO.
In acest timp nici presedintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad nu sta cu mainile in san. Surse ale serviciilor secrete Mossad au spus pentru Debkafile ca Ahmadinejad doreste o ampla mobilizare a comunitatii musulmane atat din orientul apropiat cat si din cel indepartat,emisari iranieni aflandu-se de la inceputul lunii septembrie in toate marile capitale ale tarilorcu religie predominant musulmana. (S.V.)
Sursa: Agentia.org via nationalist.ro
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: