Și uite așa frații de peste Prut ne izolează

19 august 2010
La 27 martie 2011 cortina Schengen va fi instalată de-a lungul frontierei României cu Ucraina, R.Moldova, Bulgaria şi Serbia. Cetăţenii R.Moldova vor putea ajunge în România în baza câtorva tipuri de acte, a anunţat Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor din România.

Astăzi la Mangalia, în cadrul întrunirii organizaţiilor româneşti din întreaga lume, a avut loc o întrevedere cu Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor din România. El a anunţat că la 27 martie 2011 România urmeză să intre în spaţiul Schengen, hotarul căruia se va muta de această dată pe râul Prut.

Solicitat de ZdG cu privire la posibilităţile de călătorie ale cetăţenilor R.Moldova în România după această dată, Vasile Blaga a ţinut să afirme că această cortină Schengen pe Prut nu va crea dificultăţi pentru basarabeni. «Ba dimpotrivă, circa 1,5 de milioane de cetăţeni ai R.Moldova au acum dreptul să obţină permisele de mic trafic de frontieră, în baza cărora vor pute intra în România. Consulatele noi deschise la Bălţi şi la Cahul trebuie sî faciliteze mult accesul cetăţenilor de a solicita aceste acte. Totodată, vizele româneşti vor fi acordate în continuare, iar referitor la redobândirea cetăţeniei româneşti — vom amplifica procesul de procesare a dosarelor.»

Blaga a mai ţinut să afirme că noua conducere de la Chişinău a arătat o deschidere pentru cooperarea cu România, fapt care a dus la soluţionarea rapidă a mai multor probleme. «Punctul vamal de la Lipcani a fost deschis în 45 de zile, decizia privind micul trafic de frontieră a fost aprobattă în 60 de zile, numărul dosarelor de solicitare de redobândire a cetăţeniei a fost majorat», susţine membrul cabinetului executiv de la Bucureşti.

sursa: zdg.md

8 comentarii:

Constantin Codreanu spunea...

Păi, de ce? Peste 1 milion îşi pot lua permisele cu mic trafic pentru frontieră, alte câteva sute de mii aşteaptă deja soluţionarea dosarelor, vreo 200.000 au deja cetăţenie Ro, vizele se acordă în continuare gratuit, au fost deschise consulatele Cahul şi Bălţi, nu e suficient?

Dragoș Galbur spunea...

Constantin, ia intreba statul roman, mold., citi si-au luat acest permis? Iti spun, maximum 300 oameni in toata Moldova, acest permis e mai greu de obtinut decit viza p-u Ro.
Sa vezi ce se face spre ex. la consulat la BL, e mai strasnic decit la CH, daca e sa luam capacitatea de lucru. Birocrație la tot pasul.

Cristina Cernei spunea...

nu este o tradare, ci o obligaţie pe care România trebuie să şi-o onoreze de vreme ce este membră a UE.. aici nu are cum să se opună şi să-şi facă de cap..trist dar adevarat..
să sperăm ca vom putea beneficia cît mai curînd de regimul de facilitare a circulaţiei prin UE ;)

Constantin Codreanu spunea...

Ştiu că numărul celor cu permise pentru mic trafic nu e mare (oricum, e mai mare decât 300 sigur) şi că în schimb birocraţia e mare, dar na, asta e situaţia. Lucrurile se mişcă încet-încet. Oricum, spaţiu Schengen sau nu, vizele se vor acorda în acelaşi regim. Mai mult, odată obţinută viza pentru Ro ai acces şi în alte ţări din spaţiul Schengen, deci, e şi mai bine.

Dragoș Galbur spunea...

eu de ex, văd shengenul asta ca o noua sirma la prut, un fel de izolare p-u moldoveni

Constantin Codreanu spunea...

Şi da şi nu. Mai degrabă una simbolică. Acum n-ai vrea să vin statul român să îi ia cu forţa şi pe moldoveni în Schengen. :) Deci, chiar nu e loc de izolare şi trădare. Gândeşte-te că în mod normal vizele ar trebui plătite şi că toate costurile pentru procesare/eliberare sunt suportate tot de statul român...

Zamolxis spunea...

Inteleg amaraciunea acestei aparente despartiri insa Romania nu poate ramanea in urma asteptand Basarabia. Daca procedeaza asa atunci vor avea de pierdut toti romanii. Sa speram ca tot mai multi basarabeni vor avea deja cetatenie romana si problemele legate de circulatie se vor diminua.

Ion spunea...

Zamolxis ia zimi te rog da unde se grabeste Romania asa tare de nu are timp sa ne astepte pe noi basarabenii ?
Zi si mie ce ii de perdut si ce ii de castigat , ca eu is oleaca mai de moda veche si nu prea inteleg unde naiba vrea sa ajunga Romania ?
Parca era integrata in borta curului (ma scuzati UE am vrut sa zic)am vazut ca ii plina de datorii , credite , procente, se taie toate salariile si pensiile romanilor care au muncit o viata , unde naiba vreti sa mai ajungeti ? Unde va duceti asa repede ca nu aveti timp sa mne asteptati si pe noi ?

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: