Am avut speranţe mari, dar ne-am ales cu puţin

19 august 2010

„19, 20 şi 21 august 1991 au fost trei zile care au schimbat soarta a sute de popoare, printre care şi a ţării noastre”, îşi aminteşte Valentin Ciobanu. „Trupele sovietice (militarii proveneau din Rusia şi din republicile Asiei Centrale sovietice) înconjurau din toate părţile Chişinăul. Voluntarii au încercat să ridice baricade în marginea orasului, sa nu patrundă tancurile ruseşti”, spune voluntarul.
Valentin Ciobanu, totuşi constată că, deşi populaţia a fost entuziasmată de situaţia de la Moscova, nu şi-a expus deschis părerea şi a avut un comportament paşnic. „Cred că acest lucru a fost dictat de frica pentru cele întâmplate la Moscova, doar au fost deschise focuri de armă, dar şi de raţiune. Eram siguri că nu mai e mult până la destrămarea URSS”, afirmă Ciobanu.

Valentin Ciobanu spune că a făcut parte din trupele sovietice care au fost dislocate în Cehoslovacia în anul 1968 şi cunoştea foarte bine cu ce se puteau termina acţiunile de atunci.

„Deşi în scurt timp a fost proclamată şi la noi în stat independenţa, acum, peste ani, pot spune că aşteptările noastre au fost mult mai mari. Noi nu avem o democraţie reală”, spune Valentin Ciobanu. „Dacă interziceam şi noi partidul comuniştilor, aşa cum a făcut Cehoslovacia şi alte ţări europene, am fi ajuns mult mai departe şi n-am fi stopat 8 ani dezvoltarea ţării. În anii 90 eram mult mai uniţi decât acum şi am fi avut mai multe şanse de izbândă”, consideră voluntarul.

Potrivit lui, tineretul de astăzi este mai pasiv şi e copleşit de problemele cotidiene – un loc de muncă, un salariu decent, un trai mai bun. Valorile naţionale îl interesează mai puţin. „O vorbă spune că prima dată poporul este uşor de convins să se ridice pentru o faptă măreaţă, a doua oară este, deja, mai greu, dar tot îl convingi, iar a treia – practic imposibil. Este spus exact despre poporul nostru. Nu ştiu cu ce argumente trebuie să vină noii politicieni ca să convingă poporul că avem nevoie de o democraţie adevărată, iar aceasta nicidecum nu poate fi atinsă cu ajutorul comuniştilor”, afirmă Valentin Ciobanu.

Totuşi, el crede că Moldova are şanse de deşteptare şi îşi pune mari speranţe în referendum şi alegerile parlamentare. „Astăzi nu mai avem nevoie de puciuri ca să aducem schimbarea în ţară. Schimbarea trebuie făcută la nivel de mentalitate şi poate fi adusă în ţară de noi înşine. De fiecare dintre noi depinde calea pe care o vom alege”, este convins Valentin Ciobanu.

Ca şi acum 19 de ani Valentin Ciobanu lucrează la Fabrica de tutun din Chişinău şi este gata să se înscrie în rândurile voluntarilor dacă i se va cere pentru a susţine valorile democratice reale.

La 19 august, se împlinesc 19 ani de la începutul tentativei loviturii de stat de la Moscova care a contribuit nemijlocit la prăbuşirea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste. Tentativa de lovitură de stat din 1991 este cunoscută şi ca Puciul din august şi a fost o încercare a unui grup de demnitari conservatori de a prelua controlul asupra ţării.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: