Autorităţile transnistrene: Principalii agenţi secreţi ai României sunt Ghimpu şi Filat

19 august 2010
Autorităţile transnistrene: Principalii agenţi secreţi ai României sunt Ghimpu şi Filat

"Scandalul de spionaj, provocat de expulzarea diplomaţilor român şi rus, din Moscova şi, respectiv, din Bucureşti, este legat de Republica Moldova. Cel puţin aşa cred experţii, potrivit publicaţiei ruse, "Novaia Gazeta".

Analiştii sunt de părerea că schimbul agenţilor secreţi este cauzat de indignarea Moscovei faţă de creşterea influenţei României asupra Moldovei, teritoriul care s-a aflat mult timp în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. "Pentru a ieşi de sub dominaţia Rusiei, liderii din Moldova ar putea urma exemplul lui Mihail Saakaşvili", avertizează experţii.

Ex-premierul României, Adrian Năstase, susţine că expulzarea diplomatului român, Gabriel Grecu, este un mesaj în ajunul Referendumluui republican din 5 septembrie din Moldova. El a menţionat că astfel de incidente diplomatice nu se fac publice, deci, cazul dat a avut "un anumit scop".

Presa rusă transmite că Gabriel Grecu ar fi fost interesat de a obţine documente militare secrete, legate de Transnistria. Informaţia a fost confirmată şi de serviciul de presă a FSB-lui rusesc, care afirmă că şi anterior, agenţii secreţi români, care activau sub acoperire, erau interesaţi de informaţii compromiţătoare despre Transnistria şi autoproclamaţii lideri ai acesteia.

Autoproclamatul ministru al Afacerilor Externe de la Tiraspol, Vladimir Iastrebciak, este de părerea că situaţia actuală din Moldova este rezultatul activizării forţelor proromâneşti. "Practic, toţi liderii moldoveni sunt cetăţeni ai României, prin ei Bucureştiul încearcă să-şi exercite influenţa. Deci, prinicipali agenţi secreţi ai României sunt preşedintele şi premierul moldovean", consideră Iastrebciak.

UNIMEDIA aminteşte că la 16 august curent, prim-secretarul departamentului politic din cadrul Ambasadei României de la Moscova, Gabriel Grecu a fost reţinut de Serviciul Federal de Securitate, fiind acuzat de spionaj, prin încercarea de a obţine informaţii militare secrete. Grecu a fost declarat persona non-grata şi are 48 de ore să părăsească Rusia. Drept replică, peste două zile, România a declarat personae non grata secretarul I în cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Anatolii Akopov. Acesta are rang echivalent cu cel al lui Grecu şi, la fel, va fi expulzat din ţara timp de 48 de ore.

Sursa: UNIMEDIA cu referire la ng.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: