Ţara oligarhilor anonimi

10 iunie 2010
Puterea din R. Moldova este controlată din umbră de câţiva oligarhi. Despre acest lucru se vorbeşte de mai mult timp în presă şi unii politicieni, în special din opoziţie, s-au referit anterior la acest subiect. Tema revine acum în discuţie după ce fostul prim-ministru moldovean, Ion Sturza, a declarat în cadrul unei emisiunii de la JURNAL TV că sistemul oligarhic, care a stat opt ani în spatele comuniştilor, s-a instalat acum pe spatele guvernării democratice, iar aceste căpuşe vin din economie şi justiţie. În replică, actualul premier Vlad Filat a spus: „De acord!”. Şi dacă şi actualii demnitari recunosc influenţa oligarhilor asupra politicienilor aflaţi la putere, JURNAL a încercat să afle cine sunt aceşti importanţi oameni de afaceri.
Contactat de JURNAL, fostul premier Ion Sturza a precizat, cu referire la declaraţiile sale făcute în cadrul emisiunii „Chestiunea Zilei”, de la JURNAL TV, că nouă doar ni se pare că sistemul judecătoresc din R. Moldova este independent, dar de fapt el depinde de anumiți oameni de afaceri care influenţează economic, dar uneori și administrativ deciziile în favoarea lor. „Oligarhii niciodată nu se află la guvernare, ei se află în relații cu guvernările pentru a-și rezolva problemele economice”, ne-a declarat Sturza. 

Fostul premier, actualmente un prosper om de afaceri, ne-a explicat că relaţiile dintre aceşti oligarhi şi noua putere s-au stabilit încă în timpul ultimei campanii electorale. „Miza s-a pus atunci și cum unii politicieni nu aveau fonduri pentru organizarea campaniei electorale, au acceptat finanțări din partea unor persoane care au standarde duble sau triple și acum deja plătesc tributul și noi vedem acest lucru prin nominalizarea unor persoane în funcții-cheie în sistemul economic și judiciar”, ne-a spus Sturza.

Lui Braghiş i s-a propus mită

Şi fostul premier Dumitru Braghiş susţine că oligarhii încearcă să se pună bine pe lângă putere pentru a influenţa deciziile acesteia. „Schemele și șmecheriile care erau aplicate de către oligarhi prin intermediul sistemului precedent de fapt nu au fost schimbate, din acest motiv putem presupune că oligarhii care s-au aflat în relaţii bune cu fosta guvernare acum s-au reorientat și se simt foarte bine și cu guvernarea actuală. 

Asta ar însemna că în Republica Moldova s-a format un sistem oligarhic care influenţează serios toate deciziile, indiferent de guvernarea care se află la putere, și posibilităţile lui sunt mari”, a opinat Braghiş. Fostul premier îşi aminteşte că atunci când se afla la conducerea Executivului (în anii 1999-2001 – n.r.) a fost şi el supus presiunilor din partea unor oameni de afaceri care erau pe atunci influenţi mai ales în domeniul comerțului cu produse petroliere. Acum, spune Braghiş, acești oameni nu mai sunt printre oligarhi, însă atunci au încercat să mă preseze pentru a promova niște legi, decizii de Guvern, care le-ar fi permis să se simtă mult mai bine.

Iniţial, oligarhii i-au propus lui Braghiş o sumă mare de bani, dar după ce premierul a refuzat, au început să apară în presă articole compromiţătoare la adresa lui. Braghiş susţine că a primit atunci şi telefoane de la mai mulți oameni influenți, deputați, ca să vadă cum se poate rezolva problema.

Politicienii s-au schimbat, treuca a rămas!

Fostul prim-vicepremier Nicolae Andronic de asemenea are senzaţia că oligarhii care au stat în spatele guvernării comuniste s-au urcat deja în spatele noii puteri. „Eu am senzația că acești tineri lupi care au venit la putere, pur și simplu l-au dat pe Voronin la o parte de la treucă și s-au așezat ei în locul lui”, ne-a declarat Andronic, atenţionându-ne că deşi s-a vorbit mult despre mafia cărnii, a produselor farmaceutice şi altele, nu s-a schimbat nimic. 

„Râurile financiare pur și simplu și-au schimbat un pic cursul. Acum se fac la televizor așa-numite show-uri cu tragerea la răspundere a lui Oleg Voronin și a tatălui său. Eu nu cred în acest show televizat. Dacă procurorul Igor Popa, care i-a dus o mașină de casete video lui Constantin Starîș pentru filmul „Atac asupra Moldovei” și a instrumentat dosare mai multor politicieni pentru organizarea protestelor din 7 aprilie, acum instrumentează dosarele contra ăstorlalți, vă dați seama cu ce se va termina totul”, afirmă Andronic.

Oleg Voronin, privilegiat şi de alte guvernări?

Deşi îi dă dreptate lui Sturza, Andronic nu înţelege de ce fostul premier iese acum cu asemenea declaraţii. „Îmi amintesc că în 1999, când eram președintele comisiei pentru rambursarea creditelor date sub garanția statului, l-am chemat mai întâi pe Anatol Stati să întoarcă banii împrumutați și el într-o săptămână a întors șapte milioane de dolari pe care îi împrumutase de la stat. 
Dar când l-am chemat pe Oleg Voronin să întoarcă creditul luat pentru Fabrica de zahăr de la Briceni, în primul rând mi-a spus că o să se gândească dacă să întoarcă creditul, iar apoi de la ședința comisiei el a intrat direct în biroul lui Sturza, cu care erau acționari la Fincombank, și acela i-a spus: „Mai lasă-l pe Andronic”, îşi aminteşte fostul prim-vicepremier din Guvernul Sturza. 

Foştii premieri ezită să dea nume

Deşi toţi foştii oficiali contactaţi de noi vorbesc despre influenţa oligarhilor asupra puterii, niciunul dintre ei nu a vrut să dea numele lor. „Nu vreau să menționez niciun nume de oligarh pentru că nu ar fi etic din partea mea, dar lumea știe cine sunt ei, cei care au beneficiat de avantaje de pe urma fostei guvernări și apropo acum i-au lăsat cu buza umflată pe foștii guvernanți și s-au avântat către noua putere”, ne-a spus Ion Sturza, precizând doar că Oleg Voronin nu este oligarh. 

Dumitru Braghiş însă îl contrazice, dar nu dă şi nume ale altor influenţi oameni de afaceri. „Sunt mai mulți. Eu nu pot să le spun numele pentru că nu am probe. Dar aceste nume sunt foarte cunoscute, ele au fost deseori anunțate și pronunțate de presă”, ne-a declarat Braghiş. Iar fostul ministru al Finanţelor, Mihai Manole, susţine că a auzit că economia națională este controlată în proporție de 80 la sută de câțiva oameni de afaceri, dar nu ştie cine sunt aceştia.

Întrebări pentru Vlad Filat

Ceea ce ne-a surprins cel mai mult este că prim-ministrul Vlad Filat a recunoscut că oligarhii au stabilit deja relaţii „de colaborare” cu reprezentanţii noii puteri. El a declarat în repetate rânduri că cei implicaţi în mafia cărnii nu pot fi traşi la răspundere pentru că relaţiile stabilite cu fosta şi cu unii reprezentanţi ai noii puteri sunt prea puternice. Am încercat să-l găsim pe premier pentru a-l întreba pe lângă cine din reprezentanţii noii puteri s-au aciuat oligarhii din R. Moldova, cine sunt aceşti oligarhi şi cum se manifestă influenţa lor asupra guvernării.

Din păcate, nu am reuşit să luăm legătura cu Vlad Filat, de aceea îi adresăm aceste întrebări prin intermediul ziarului. De asemenea, vrem să ştim de ce domnia sa nu ia măsuri împotriva celor care încearcă să influenţeze deciziile Executivului.

Mariana RAŢĂ

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: