În Găgăuzia 28 iunie a fost declarată ”Ziua eliberării de sub ocupaţia română”

28 iunie 2010
Hotărârea a fost adoptată, luni, 28 iunie, în răspuns la Decretul Preşedintelui interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, care a declarat această zi – Ziua ocupaţiei sovietice.
Adunarea Populară a Găgăuziei a mai interzis, printr-o decizie separată, administraţiei locale din regiune să îndeplinească prevederile Decretului semnat de Preşedintele interimar, Mihai Ghimpu. În acelaşi timp, Mihai Ghimpu a anunţat că organele de drept vor efectua verificări în întreaga ţară pentru a urmări cum a fost respectat Decretul, prin care ziua de 28 iunie a fost declarată Ziua ocupaţiei sovietice.
Întrebat de agenţia OMEGA dacă vor fi sancţionaţi reprezentanţii administraţiei locale din mai multe raioane ale ţării, care nu s-au conformat prevederilor Decretului, Ghimpu a declarat că “sunt organe abilitate, care trebuie să verifice cum se respectă Decretul“, subliniind că cu astfel de acţiuni “o să se clarifice organele de drept“.
Mai mulţi reprezentanţi ai administraţiei locale au refuzat să îndeplinească prevederile Decretului semnat de Mihai Ghimpu, inclusiv municipiul Bălţi şi autonomia găgăuză.
Pe data de 24 iunie curent, Preşedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu a anunţat ziua de 28 iunie 1940 – Zi a ocupaţiei sovietice. Potrivit prevederilor Decretului, “în această zi, în toate localităţile republicii vor fi coborâte în bernă drapelele de stat, vor fi organizate depuneri de flori la mormintele, monumentele şi memorialele victimelor ocupației sovietice și ale regimului comunist totalitar, iar la ora 10.00, va fi păstrat un moment de reculegere“. De asemenea, autoritățile publice, întreprinderile și organizațiile vor renunța, în această zi, la desfășurarea acțiunilor distractive de masă, iar în toate instituțiile de învățământ, în taberele de întremare  și de odihnă va fi organizată o oră a memoriei.
Ghimpu a menţionat că Decretul a fost semnat reieşind din mai multe documente, potrivit cărora “pe data de 28 iunie 1940 URSS a ocupat forţat Basarabia şi Bucovina de Nord, în pofida voinţei populaţiei din aceste zone“.
Mihai Ghimpu reprezintă Alianţa pentru Integrare Europeană, care este la guvernarea Moldovei şi din care fac parte partidele conduse de Mihai Ghimpu, Marian Lupu, Serafim Urechean şi Vladimir Filat.
Pe data de 28 iunie 1940, în rezultatul cerinţelor URSS, România şi-a retras armata şi administraţia din Basarabia, iar regiunea i-a revenit Uniunii Sovietice. Mai târziu, pe data de 2 august 1940 a fost creată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească în componenţa căreia au intrat şase judeţe basarabene şi şase raioane de pe malul stâng al Nistrului, care făceau parte din fosta Republică autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: