Vardanean a recunoscut că a colaborat cu SIS

12 mai 2010

Jurnalistul Ernest Vardanean, arestat în Transnistria la începutul lunii aprilie, fiind acuzat de trădare şi spionaj în favoarea R. Moldova, şi-a recunoscut vina, scrie RBC.

Declaraţia lui Vardanean a fost făcută la postul transnistrean de televiziune. El a mărturisit că a fost recrutat la SIS de către locotenentul superior, Nicolae Botezatu, încă în anul 2001, când era student în anul IV la Facultatea Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii de Stat din Moldova. Potrivit lui Vardanean, angajarea lui în organele de securitate s-ar fi produs sub ameninţarea cu exmatricularea din Universitate a lui şi a soţiei sale. El mai spune că de recrutarea lui s-a mai ocupat şi un alt colaborator al SIS. Este vorba de reprezentantul R. Moldova la Comisia Unificată de Control, Ion Leahu.

Vardanean a mai declarat că agenţii SIS i-ar fi cerut să adune informaţii de la autorităţile transnistrene, în ceea ce priveşte politica internă a regiunii. De asemenea, era obligat să spioneze şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, în vederea obţinerii informaţiilor cu privire la politica Occidentului faţă de Transnistria.

Jurnalistul afirmă că a înţeles imediat că a comis „o greşeală inadmisibilă”, din care cauză prezenta SIS-ului, de obicei sporadic, informaţii generaliste, de prisos, realizând că poate afecta interesele Transnistriei.

RBC mai scrie, cu referire la declaraţiile lui E. Vardanean, că în 2009 a reuşit să treacă de o etapă dificilă, de selecţie a candidaturii pentru unul dintre locurile vacante în secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite, din New York. În final, el a fost inclus în lista candidaţilor cu succes şi, din octombrie 2009, se afla în regim de aşteptare a invitaţiei. El spune că, astfel, ar fi putut să scape de colaborarea cu SIS-ul moldovenesc, dar lucrurile au evoluat cu totul altfel. Agenţii SIS l-ar fi informat că relaţia lui cu instituţia respectivă nu se încheie. Dimpotrivă, în New York el ar fi trebuit să continue această activitate, dar să aibă în vizor alte ţări, în special Federaţia Rusă. „Atunci am înţeles că lucrurile stau foarte rău şi nu ştiam ce să mai întreprind, iar în rezultat, am fost reţinut. Ministerul Securităţii de la Tiraspol mi-a descoperit munca, acum îmi dau seama că totul s-a întâmplat din cauza că SIS nu avea o politică clară în ceea ce priveşte securitatea statului. Eu doar am fost împins pe un teren minat”, a declarat Ernest Vardanean.

Articolul din Codul Penal al Transnistriei, pe care este învinuit jurnalistul, prevede o pedeapsă cu privaţiune de libertate de la 12 la 20 de ani.

În cadrul aceleiaşi transmisiuni, ministrul Securităţii de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev, a declarat că autorităţile nistrene nu au nimic împotriva activităţii sale jurnalistice, dar „are pretenţii faţă de activităţile sale infracţionale, care sunt făcute în favoarea altui stat, în timp ce el e cetăţean al RMN”.

sursa: timpul.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: