O carte despre Holocaust a fost lansată la Chişinău

16 mai 2010
La Chişinău a fost lansată cartea „Holocaustul la periferie. Persecutarea şi nimicirea evreilor în România şi Transnistria în 1940-1944”, semnată de istoricul german Wolfgang Benz şi cercetătorul în ştiinţe politice, Brigitte Mihok. Lucrarea, tradusă în limba română, reprezintă o culegere de 16 articole scrise de istorici din Germania, SUA, Marea Britanie şi România.

Doctorul în istorie Sergiu Musteaţă a făcut o succintă prezentare a lucrării, precizând că aceasta abordează o temă extrem de sensibilă din istoria contemporană – holocaustul.

„În perioada sovietică acest subiect a reprezentat un tabu pentru istorici. Doar odată cu liberalizarea şi democratizarea societăţii a fost facilitat accesul la arhive, fapt care a permis studierea unor teme sensibile. Lucrarea abordează subiecte precum înfiinţarea ghetourilor şi lagărelor de muncă în România şi Transnistria, condiţiile de viaţă din acestea, suferinţele prin care au trecut victimele holocaustului. Un subiect aparte îl constituie soarta copiilor care au căzut pradă acestei crime a umanităţii”, a spus Musteaţă.

Wolfgang Benz, istoric, director al Centrului de Cercetare a Antisemitismului, Universitatea Tehnică din Berlin, Germania, a menţionat că iniţiativa editării unei astfel de cărţi vine „din responsabilitatea de a nu da uitării crimele holocaustului”.

„Nu consider că este un curaj să vorbeşti despre cele mai mari crime ale umanităţii. Cred că trebuie să ai mai mult curaj ca să le treci cu vederea”, a spus autorul cărţii.

Julia Kahrl, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Germaniei în Moldova, şi-a exprimat speranţa că lucrarea nu va fi utilizată în scopuri politice, precizând că îşi doreşte ca aceasta să provoace discuţii în rîndul istoricilor şi România şi Moldova.

Autorul unui studiu din lucrare precizează că în Basarabia şi Bucovina în anul 1941, unităţile române şi germane au exterminat între 45-60 mii de evrei.

Cartea a fost tipărită în limba română la Editura Cartier din Chişinău. Aceasta a fost editată în 610 exemplare şi poate fi procurată în librării la preţul de 123 lei.

Sursa: infotag

2 comentarii:

Tuburlui Mihai spunea...

O carte ce falsifica istoria Romaniei pentru ca nu a existat niciun holocaust facut de romani asupra evreilor. Mai bine aparea o carte despre holocaustul evreilor sovietici comunisti asupra romanilor. Cum poti fi credibil scotand o carte in doar 600 de exemplare?

Anonim spunea...

Această carte e o mare gogomănie şi mai mare minciună ca holocaustul din care criminalii de sionişti profită din plin prin stoarcerea de bani din statele europene nu a fost niciodată în istorie. De aceea şi zice să se vorbească în mediile "ştiinţifice" şi să fie folosită pe plan politic. În România Mare nu a fost holocaust. E cea mai mare minciună care poate fi atribuită nouă. După 1942 Antonescu i-a eliberat pe evrei, care au fost apoi politicos lăsaţi în pace după ce fuseseră duşi în Transnistria. O parte din ei care au vrut li s-a dat transport naval ca să plece în Palestina, din cei care doreau şi însuşi Antonescu i-a petrecut la plecarea din Portul Constanţa. Ceilalţi fie au rămas, fie au plecat pe timpul lui Ceauşescu, după ce Palestina a fost jefuită de propriul teritoriu şi s-a creeat noul stat criminal Israel - făcătura sionistă, care nu are nimic de-a face cu adevăraţii evrei. Tot evreii sioniştii au finanţat din gros Revoluţia Rusă, majoritatea comisarilor bolşevici fiind evrei satanişti atei şi nu ruşi. Tot ei au fost bandiţii care au prădat Ţara în 28 iunie 1940, atunci cînd ostaşii noştri se retrăgeau de pe teritoriul Basarabiei, neavînd drept de a trage un singur foc sau de a se apăra. În schimb bolşevicii sionişti, satanişti şi atei răpeau copiii, dezarmau ostaşii care se retrăgeau, violau femeile văduvite sau cu soţii plecaţi în Armată, distrugeau gospodăriile, lăsînd foamete şi pîrjol. Tot sioniştii au plătit din gros Partidul naţional-socialist a lui Hitler şi l-au ajutat să vină la putere, să-i crească tehnica militară prin şantierele Spaniei, Italiei, Portugaliei şi altor ţări şi tot ei au comandat uciderea şi chinuirea evreilor mozaici de pe teritoriul Germaniei naziste. Şi pe sîngele lor, a evreilor ucişi în holocaustul umflat mediatic şi pe banii storşi de după război s-au cumpărat teritoriile Palestinei pentru copiii sioniştilor din Israel. Se zice că au murit 6 milioane de evrei în Holocaust, dar nici măcar nu erau la recensămînt atîţia evrei în toată Germania nazistă. Nici nu existau atîtea locuri în toate lăgărele de concentrare. Dacă cadavrele erau îngropate, unde sînt osemintele lor? 6 milioane? Dacă au fost arse unde au fost duse sutele de mii de tone de cenuşă din urma arderii? Cenuşa nu se face una cu pămîntul nici după zeci de ani. Dacă era real acest basm, azi germanii făceau plajă la Marea Baltică pe mormane incomensurabile de cenuşă. În România Mare nici măcar furnale nu erau. E o prostie pentru profit acest basm uşor înghiţit şi de naivi şi ...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: