Cînd toate popoarele civilizate din lume iniţiază, desfăşoară şi promovează valorile istorice care le îndreptăţesc să fie mîndre de înaintaşii lor, găsim opinia unor astfel de “adevăraţi români”, care, nici mai mult, nici mai puţin, spun despre formarea poporului daco-român: “soldaţii romani au adus femeile şi fetele dace în paturile lor şi aşa s-au născut generaţii de copii, care învăţau numai limba latină de la tatăl lor, soldatul “roman”…
Cum or fi venit ele din Moldova de azi, din Basarabia, de pe Nistru, Bug şi de pe Nipru, acele soţii şi fete de traco-geţi şi carpi, de la sute şi sute de kilometri depărtare ca să fie “fecundate” de soldaţii “romani”?
După părerea stimabililor, femeile daco-gete erau şi “curve”, ba chiar şi mute, nefiind în stare să-şi transmită limba strămoşească copiilor lor! Cît despre noi, urmaşii lor, cum ne-am putea numi altfel decît “copii din flori”, apăruţi dintr-o aventură amoroasă a întregii populaţii feminine daco-gete, la care masculii autohtoni priveau cu “mîndrie”, aşteptînd apariţia “sîmburilor” noului popor şi grăbindu-se, între timp, să înveţe cît mai repede şi mai bine noua limbă, limba latină, cînd de la soţii, cînd de la fiicele lor (iubite ale soldaţilor romani cuceritori), ba chiar şi direct, de la soldaţii romani năvălitori ce le-au înjosit căminele… La Centrul Cultural Român, pe data de 26 octombrie 1999, am aflat de la o altă somitate, de origine română, prof. dr. în arheologie Ioan Pisso, că dacii au învăţat latina, de la romani, prin băile de la Sarmisegetuza lui Traian! De ce prin băile romane şi de la nişte soldaţi cam fără haine pe ei?
Nu prea ştiu ce a vrut să spună stimabilul profesor din Cluj despre bărbaţii daci, dar cred că nici un român, nici măcar în joacă, nu are voie să facă o astfel de afirmaţie decît dacă… de fapt tot dînşii ne spun că ne tragem din “doi bărbaţi cu… braţe tari”! Astfel de declaraţii “istorice” te fac să-ţi doreşti să fii orice, numai român nu!
Domnilor, Dacia a fost cotropită de romani în proporţie de numai 14% şi pentru o perioadă istorică foarte scurtă, de 164 de ani. 86% din teritoriul Daciei nu a fost călcat de picior de legionar roman. Este greu de crezut că, într-o aşa de scurtă perioadă istorică, dacii să fi învăţat latina, fără ca pe 86% din teritoriul lor să-i fi întîlnit pe soldaţii romani. Dar dacă nu de la romani au învăţat dacii latina, atunci de la cine? - se întreabă aceiaşi demni urmaşi ai lui Traian? Herodot ne spune că, cel mai numeros neam din lume, după indieni, erau tracii. Iar Dio Casius ne spune şi el: “să nu uităm că Traian a fost un trac veritabil. Luptele dintre Traian şi Decebal au fost războaie fratricide, iar Tracii au fost Daci”. Faptul că dacii vorbeau “latina vulgară” este “un secret” pe care nu-l ştiu numai cei ce refuză să-l ştie.
„Cînd sub Traian romanii au cucerit pe daci la Sarmisegetuza n-au trebuit tălmaci, afirmă Densusianu, şi asta schimbă totul. Deci, dacii şi romanii vorbeau aceeaşi limbă!” Dacă astăzi se consideră că 95% din cunoştinţele acumulate de omenire sînt obţinute în ultimii 50 de ani, să vedem cum şi noţiunile noastre despre istoria poporului daco-român pot evolua. Cînd nu de mult s-a publicat teoria evoluţiei speciei umane în funcţie de vechimea cromozomală, s-a ajuns la concluzia că “prima femeie” a apărut în sud-estul Africii.
Următorul pas uriaş a fost în nordul Egiptului, iar de aici, în Peninsula Balcanică. Cînd profesoara de arheologie lingvistică Marija Gimbutas, de la Universitatea din Los Angeles, California, a început să vorbească despre spaţiul carpato-dunărean ca despre vatra vechii Europe, locul de unde Europa a început să existe, am fost plăcut surprins şi m-am aşteptat ca şi istoricii noştri să reacţioneze la fel. Dar, din partea lor am auzit numai tăcere. Cînd profesorii Leon E. Stover şi Bruce Kraig în cartea “The Indo-European heritage”, apărută la Nelson-Hall Inc., Publishers , 325 West Jack son Boulevard,Chicago, Illinois 60606, vorbesc la pagina 25 despre Vechea Europă a mileniului 5 î.d.H., care-şi avea locul în centrul României de azi, să nu fim mîndri? Cînd studiile de arheologie moleculară ne îndreptăţesc să ne situăm pe primul plan în Europa ca vechime, nu-mi este uşor să le răspund unor persoane care nu citesc nici ceea ce spun inteligent alţii despre noi şi nici măcar ce scriu eu. Studii impecabile cromozomale, la nivel de mitocondrie, folosind PCR (polimerase chain reaction), pot determina originea maternă a unor mumii vechi de sute şi mii de ani.
Teoria genoamelor situează spaţiul carpato-dunărean ca fiind, nici mai mult, nici mai puţin, locul de unde a început Europa să existe, locul unde acum 44.000 de ani sosiseră primele 3 Eve şi primul Adam… Cînd am scris “Epopeea poporului carpato-dunărean” şi volumele “Noi nu sîntem urmaşii Romei”, “În căutarea istoriei pierdute” şi “Călătorie în Dacia - Ţara Zeilor”, m-am bazat pe astfel de cercetări, dar şi pe cartea unei somităţi în domeniul preistoriei Europei, dl V. Gordon Childe, profesor la Universitatea din Oxford, Anglia, căruia i se publica, în anul 1993, la Barnes&Noble Books, New York , “The History of Civilization” , “The Aryans”. El explorează într-un mod fascinant originea şi difuzarea limbilor în Europa preistorică. În paginile 176-177 publică şi o hartă arătînd leagănul arienilor în timpul primei lor apariţii; şi, minune mare, spaţial carpato-dunărean este cel vizat! Cînd roata, plugul, jugul, căruţa cu două, trei şi patru roţi apar pentru prima dată în lume pe teritoriul nostru, dacic, cînd primul mesaj scris din istoria omenirii se găseşte tot pe teritoriul nostru, la Tărtăria, cînd primii fermieri din Europa sînt descrişi pe acelaşi spaţiu, într-o perioadă cînd Anglia abia se separa de continent şi din peninsulă devenea insulă – 6.500 î.d.H. (vezi John North, “A new interpretation of prehistoric man and the cosmos”, 1996, Harper Collins Publishers, 1230 Avenue of Americas, New York, 10020, Chronology), nu-ţi vine a crede că tocmai cei pentru care aduni aceste informaţii formidabile despre poporul şi spaţiul pe care îl ocupa ţara noastră te decepţionează!
Nu demult, la Primul Congres Internaţional de Dacologie, Bucureşti, hotel Intercontinental, domnul profesor, doctor în istorie, Augustin Deac ne vorbea despre “Codex Rohonczy”, o cronică daco-românească, însumînd 448 de pagini, scrisă în limba română arhaică, “latina vulgară”, cu alfabet geto-dac. Pe fiecare pagină se aflau scrise circa 9-14 rînduri. În text sînt intercalate 86 de miniaturi executate cu pana, care prezintă diferite scene laice şi religioase. Direcţia scrierii este de la dreapta la stînga şi textul se citeşte de jos în sus. Descoperim că în bisericile vechi, daco-româneşti, cultul ortodox se exercita în limba “latina vulgară”, chiar pînă în secolele XII-XIII, cînd s-a trecut la oficierea cultului în limbile greacă şi slavonă. Codexul cuprinde mai multe texte, ca “Jurămîntul tinerilor vlahi”, diferite discursuri rostite în fata ostaşilor vlahi înaintea luptelor cu migratorii pecenegi, cumani, unguri, o cronică privind viaţa voievodului Vlad, care a condus Vlahia în anii 1046-1091, imnul victoriei vlahilor, conduşi de Vlad asupra pecenegilor, însoţit de note muzicale, etc. Atunci se miră şi se întreabă, pe bună dreptate, domnul profesor, doctor în istorie, Augustin Deac: “de ce institutele de specialitate ale Academiei Române au rămas pasive la descoperirea şi descifrarea acestui document istoric, scris în limba dacoromână, latina dunăreană, într-un alfabet geto-dacic existent de milenii, cu mult înaintea celui latin al romanilor?” Dar, după orientarea ideologică pe care o au, cei sus-amintiţi ar fi preferat ca acest diamant să nu se fi descoperit. Academia Română ar fi trebuit să organizeze o mare sesiune ştiinţifică cu caracter nu atît naţional, cît, mai ales, internaţional. Dar şi ei, la fel ca şi “românii adevăraţi”, vajnici urmaşi ai lui Traian, vor să arate omenirii ce înseamnă să fii umil şi să-ţi dispreţuieşti strămoşii, trecutul şi neamul…
Faptul că NOI, Românii, sîntem strămoşii tuturor popoarelor latine, şi nicidecum o rudă marginală a latinităţii, ar trebui să ne facă să ne mîndrim şi nicidecum să căutam contraargumente, precum cei lipsiţi de înţelepciune, care îşi taie cu sîrg craca de sub picioare…
Cu deosebită stimă,
Dr. Napoleon SĂVESCU,
Fondator & Preşedinte al “Dacia Revival International Society” of New York
4 comentarii:
cum au reusit un pumn de conchistadori spanioli sa-i invete spaniola pe locuitorii celor 2 americi ?
cu ce arme au venit romanii sa cucereasca Dacia si cu ce arme au debarcat conchistadorii in cele doua americi?
as vrea sa cred ca noi romanii santem stramosii popoarelor latine de astazi dar ma tem ca aceasta nu este posibil , noi [romanii] vlahii , dacii de astazi santem un conglomerat de populatii ca toate celealte popoare din zilele noastre ,zestrea noastra este si romana dar cel mai mult este dacica ,nu intamplator fizionomia fetei la romani este asemanatroare cu cea a albanezilor, nu intamplator avem si cuvinte in comun cu poporul albanez desi astazi exista o mare distanta intre aceste popoare ,candva in trecutul nostru am stat in sudul balcanilor ,defectele romanilor de astazi sant defectele dacilor din trecut individualisti la extrem ,tradatori , ne asimilam foarte repede in sanul altor popoare , iar calitatile noastre sant tot aceleasi cu cele ale dacilor din vechime credincisi ,muncitori ,de aceia eu cred ca noi [romanii] de astazi santem vlastar degenerat al dacilor chiar si acum dupa mii de ani santem in dispute despre originea noastra ,unii zic ca sant romani , altii zic ca sant daci ,iar hunul cand a navalit a stiut cine este si s-a pus pe cuceri caci ne-au gasit dezbinati , de aici vine slabiciunea noastra caci nu avem un stramos comun din care sa ne tragem taria cum fac ei cu attila sau bulgarii din krum ,si ar mai fi un aspect romanii daca ar fi despopulat dacia de daci atunci cum de nu au schimbat numele localitatiilor numele copiilor lor ar fi fost romane ,iar noi gasim pana astazi numele DECEBAL la barbati GETA nume de femeie la femei si multe altele ,oare romanii ar fi dat astfel de nume copiilor lor? cum poporul dac afost transplantat la sud de dunare ,cum a fost posibil ca poporul roman sa renasca pe exact acceiasi suprafata locuita de dacii din vechime ,oare de unde ar fi putut avea interesul romanii sa povesteasca si sa duca mai departe traditiile dace cu dochia si dragobete ,personaje dacice, sant prea multe lucruri care nu se leaga in teoria originii romane a romanilor
pacat ca politicienii,academicienii si istoricii nostri nationali din trecut si cei de astazi, platiti din sudoarea poporului asta ,au croit o alta poveste despre trecutul nostru , despre stamosii nostri ,le-a fost mai la indemana sa priveasca spre romani caci au mai gasit izvoare scrise ,decat sa caute prin bezna cea neagra a uitarii caci putine ,prea putine au ramas de la daci
Trimiteți un comentariu
Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: