Traian Băsescu va realiza unirea românilor

12 ianuarie 2010
“Vreau sa-l felicit pe Traian Basescu, presedintele Romaniei. Politicianul care, in anul 2009, a reusit impsobilul – a castigat alegerile prezidentiale in fata unui adversar foarte puternic, Mircea Geoana. Trebuie sa adaugam ca unirea Romaniei cu Republica Molodva intr-o perspectiva previzibila este posibila. Insasi realegerea lui Basescu a confirmat ca unirea poporului roman in limitele aceluiasi stat corespunde vointei istoriei, acelor uriasie forte tainice, care misca istoria inainte. Cand aceasta vointa se va implini, Republica Moldoveneasca Transnistreana va fi recunoscuta ca stat si ca subiect de drept international. De aceea victoria lui Basescu este impotriva tuturor. Traian Basescu si-a dobandit dreptul de a fi desemnat omul anului 2009 in politica din sudul Europei”, afirma Stanislav Belkovski.


“El va realiza unirea romanilor”

In timp ce ucraineanul Artiom Filipenko ne aminteste de ofensiva armatei romane asupra Odesei si ne sfatuieste sa sarbatorim 65 de ani de la marele razboi de eliberare a Uniunii Sovietice, Stanislav Belkovski de la Institutul de Studii Strategice de la Moscova ne indeamna sa realizam unirea pentru ca si Transnistria sa rasufle usurata. La prima vedere, un asemenea pas ar putea avea loc in urma unui compromis politic intre Bucuresti, Chisinau si Moscova. Este plauzibil, dar de unde atata disponibilitate din partea fostului consilier al presedintelui Vladimir Putin? Strategul nu ascunde motivul: numai asa, Transnistria va deveni independenta, iar Romania ar face un asemenea gest politic prin recunoasterea suveranitatii Tiraspolului. Lucrurile sunt insa mult mai complicate, desi exista mukti romani care considera ca Transnistria nu este pamant romanesc. E adevarat, etnicii romani au majoritatea relativa si acolo, dar pe ei i-a intrebat cineva ce vor? Nu prin consultarile falsificate de clica lui Igor Smirnov se ajunge la adevarata vointa a locuitorilor de dincolo de Nistru. Copiii lor nu au dreptul sa invete limba romana in scoli. O minoritate etnica tine sub control majoritatea formata din romani si ucraineni. O astfel de situatie aberanta nu poate sa dureze la nesfarsit intr-o Europa care se deschide tot mai mult. Este clar ca Rusia accepta reunificarea romanilor daca Bucurestiul admite ramanerea Transnistriei sub controlul Moscovei. Daca la Bruxelles orice aranjament, aprobat de Moscova, ar fi salutat ca pe-o usurare, nu toti politicienii de la Chisinau ar accepta jocul in doi, cu toate ca stiu ca Rusia nu va pleca niciodata de pe Nistru. Unii lideri basarabeni au inteles deja ca este de preferat un scenariu de tip Ciprul grecesc pentru judetele Basarabiei de altadata, care se afla acum in componenta Republicii Moldova. Alipirea la Romania si, implicit, aderarea la marele spatiu european ar fi de dorit unei “integrari” cu alde Igor Smirnov. Mai sa fie tentant. Exista aici doua necunoscute la care Belkovski pare sa nu se fi gandit: Statele Unite ale Americii si Ucraina. Daca americanii ar putea fi convinsi intr-un final ca nodul gordian de la Tiraspol nu se poate taia altfel, Kievul ravneste sa puna mana pe Transnistria, eliminand astfel definitiv pumnalul rusesc din spatele Ucrainei. Un asemenea scenariu ar spulbera iluzia pe care si-o mai fac unii basarabeni ca Ucraina ar accepta candva un schimb teritorial firesc intre parteneri normali: nordul Bucovinei, Herta si sudul Basarabiei pentru cedarea Transnistriei.

Belkovski are meritul ca vede posibil un anume compromis, oricat de friabil ar parea, pe cand majoritatea politicienilor de la Bucuresti sau de la Bruxelles se multumesc doar sa constate ca blocajul de pe Nistru este o chestiune insurmontabila de geopolitica. Intr-o excelenta analiza, George Scarlat vorbea recent despre “miturile” scornite de alti “strategi”, care sa blocheze orice initiativa unyonysta (sic), numai sa nu se intreprinda nimic. Traian Basescu si-a amanat vizita la Chisinau pentru luna februarie. Opiniile lui Belkovski seamana izbitor cu parerile lui Mihail Gusman de la ITAR TASS. Un comentator al emisiunii de la postul Ecoul Moscovei reaminteste ca “politica lui Putin vede totul in alb si negru, dar negrul predomina: Basescu este un dusman, Ghimpu e dusman, Iuscenko e dusman, Timosenko e dusman, Saakasvili e dusman, chiar si Lukasenko este un dusman. Iubitorii independentei obtinute cu tancurile rusesti nu recunosc nimic. Ce ne asteapa pe noi? Ce asteapta Moldova? Divizarea, eliberea voroniniana, ocupatia sau un vesnic protectorat al Rusiei?”

Ilie Bratu a infiintat miscarea “Pro Romania”

Ilie Bratu, un luptator pentru eliberarea nationala din Basarabia, a pus bazele Asociatiei Obstesti PRO ROMANIA. Este prima miscare politica de acest gen de la Chisinau, care-si propune sa actioneze deschis pentru reintregirea nationala. El a solicitat Aliantei pentru Integrare Europeana sa retraga R. Moldova din CSI si sa scoata sarma ghimpata de pe Prut. “R. Moldova n-ar nicio sansa sa se integreze in UE ca stat independent intr-un viitor previzibil.

In aceste conditii, unica solutie de a ne salva de la pieire si a ne conserva fiina nationala, de a ne integra in structurile europene si euroatlantice si de a scapa de trupele de ocupatie si de armamaentul rusesc, este (Re)Unirea de urgenta cu Patria-mama Romania”, se arata intr-un comunicat difuzat de Ilie Bratu. Inainte sa plece la Washington, premierul Vlad Filat a anuntat construirea unui monument in memoria “eroilor de la 7 aprilie 2009”. “Nu trebuie sa uitam de oamenii care au luptat pentru libertate la 7-8 aprilie si care au fost supusi torturii”, a subliniat seful Executivului de la Chisinau. El i-a cerut ministrului Boris Focsa sa prezinte un proiect de lege care sa le permita basarabenilor sa urmareasca filmele traduse in limba romana. Un bust va fi instalat pe Aleea Clasicilor din Chisinau pe 14 februarie, cand poetul Grigore Vieru ar fi implinit 75 de ani.

Autor: Viorel Patrichi
Sursa: www.gardianul.ro

6 comentarii:

Igor Caraman spunea...

tot respectul si jos palara pentru nea Traian !

Dragoș Galbur spunea...

Nu prea cred că anume el va efectua unirea însă, îi urez baftă, îl stimez dar nu ca înainte, după ce am aflat că l-a susţinut pe Voronin în 2005 ((

Cernei Vadim spunea...

suna frumos... dar cu voia lui Dumnezeu sa se faca...

Artur Leancă spunea...

CU VOIA POPORULUI

Dragoș Galbur spunea...

poporul e romanesc si nu prea are de ales, ca doar n-o sa aleaga baba Raia pentru mine, sa ma unesc sau nu cu romanii

Larisa Ambroci spunea...

pai daca ar gandi toti ca tine Dragos, asta ar fi foarte frumos. din pacate insa la noi in tara inca multi traiesc cu nostalgia sovietica.... asta insa nu trebuie decat sa ne faca mai puternici si mai perseverenti! Impreuna spre UNIRE!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: