Despre Crăciunul pe stil nou

6 decembrie 2009
În ziua Crăciunului, tot românul sărbătoreşte naşterea lui Dumnezeu, sărbătoare care nu reprezintă numai cadourile, bradul şi colindele. Pentru neamul nostru, această mare sărbătoare provine direct din dreapta credinţă a strămoşilor noştri – ortodoxia.
Reforma calendaristică (trecerea la stilul nou – semicatolic) în biserica ortodoxă a fost înfăptuită în anul 1923, având scopul de a mişca fundamentele bisericii apostolilor lui Hristos, de către un grup de masoni, printre care şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – Miron Cristea. Reforma în societate a fost impusă forţat, adesea ajungându-se la forme barbare spre a face credincioşii să renunţe la sărbătorirea după stil vechi.
În Basarabia, această reformă neortodoxă a întâmpinat cea mai puternică rezistenţă. Cu aportul patriarhului pomenit şi a oamenilor cu care avea strânse legături, jandarmeria intra în casele oamenilor de Crăciunul pe nou şi îi forţa să se înfrupteze, în timp ce conform calendarului vechi era perioadă de post; de asemenea, se cunosc cazuri de blocare a bisericilor la data de 7 ianuarie ş.a. În acest fel, în Basarabia, respectarea stilului vechi a devenit un mod de mărturisire a credinţei strămoşeşti în faţa atacatorilor anti-ortodocşi (masoni, în cazul dat) care au pătruns în biserică. Basarabia este unica regiune din România, unde această rezistenţă a avut sorţi de izbândă, astfel încât începând cu anul 1938 s-a permis oficial sărbătorirea conform calendarului ortodox.
Sărbătorirea Crăciunului la data de 25 decembrie nu are nici o legătura cu apropierea de neamul românesc, ci dimpotrivă, dat fiind faptul că a fi român înseamnă în primul rând a fi ortodox. Aceasta este o problemă ce ține strict de credința ortodoxă și nu are nici o legătură cu politica, de aceea rezolvarea ei nu ţine sub nici o formă de clasa politică. Popularizarea calendarului nou bisericesc este o formă mai subtilă de globalizare, de apropiere de „civilizaţia” europeană.
Rămâne la discernământul fiecăruia să aprecieze situaţia creată. Domnul în ajutor!

5 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Eu si pe nou si pe vechi il sarbatoresc, asa ca sa nu se supere nimeni )) de fapt eu singur nu ma supar ))

moldovlah spunea...

Nasterea Domnului nu poate fi celebrata si pe nou si pe vechi, asta inseamna sa spargi postul si sa dai dreptate papistasilor cu mincinile lor anti-hristianice.

Sveta spunea...

Eu cred ca Craciunul poate fi sarbatorit si in fiecare zi... doar este cea mai mare sarbatoarea. Eu de exemplu imi place sa sarbatoresc de ambele parti, cred ca cel mai important este cum il sarbatoresti, eu am citi acest articol
http://www.moldovacrestina.net/evenimente/sarbatoreste-frumos-craciunul/
si m-a motivat sa-l sarbatoresc intr-adevar frumos indiferent de cite ori o voi face-o.

Basarabia spunea...

Foarte bun articol si imi place ca tot mai multa lume incepe sa scrie despre faptul ca a fi roman inseamna mai intai de toate a fi ortodox! Bravo!

Roman Roman din Basarabia spunea...

Despre Craciun, se poate de citit si in Biblie, nu numai pe internet!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: