Creştinii ortodocşi din Moldova au protestat împotriva încălcării drepturilor cetăţeneşti

4 noiembrie 2009
Miercuri, 22 octombrie (după calendarul bisericesc)/4 noiembrie (după calendarul lumesc), cînd Biserica Ortodoxă prăznuieşte Icoana Maicii Domnului de la Kazan, creştinii-ortodocşi din ţară au participat în acelaşi duh la manifestaţia de protest împotriva lezărilor drepturilor fundamentale cetăţeneşti a creştinilor care nu deţin buletinul de identitate cu cod antihristic. Manifestaţia s-a desfăşurat sub formă de stare de rugăciune, începînd cu orele 10. Preoţi, monahi, mireni – în total, circa o mie de dreptcredincioşi – au venit din toată ţara, fiecare după posibilităţi şi dorinţă. Cele circa 15 feţe bisericeşti au reprezentat mai multe sate şi mănăstiri din Moldova, întărindu-şi turma cuvîntătoare şi ascultătoare de Hristos.

"După cum s-a menţionat ieri, la conferinţa de presă a ACOM „Fericita Maică Matrona", acţiunea a fost întreprinsă pentru a semnala noii guvernări problema codurilor personale şi, în special, pentru a determina parlamentarii să legifereze hotărârea de guvern din octombrie 2007 ce le permite creştinilor să se identifice cu un document alternativ (Formularul nr.9) şi pentru a-i lărgi atribuţiile juridice care sînt extrem de restrînse (în baza lui nu pot fi încheiate contracte vânzare/cumpărare, nu poate fi înregistrat un document la notar, nu se poate primi pensie etc.).

„Nu venim cu pretenţii la conducerea ţării, ci cu cererea de a modifica legea cu privire la actele de identitate, astfel încât să avem aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni în propria ţară", a precizat consilierul juridic al Mitropoliei Moldovei, dna Elena Bâtcă, în numele celor 10000 de creştini ortodocşi ce au refuzat Codul Personal.

Starea de Rugăciune a durat aproximativ trei ore, după care creştinii i-au înmînat preşedintelui interimar o solicitare adresată Parlamentului şi Ministerului Dezvoltării Informaţionale." (conform toaca.md)

Protestul a fost organizat de Asociaţia Ortodoxă „Fericita Maică Matrona”, la împuternicirea creştinilor ortodocşi. De protestatari s-a apropiat, după aproximativ o oră de rugăciune înălţată în faţa Palatului Republicii (acolo unde-şi are sediul temporar Parlamentul temporar), preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu (care îndeplineşte temporar şi funcţia de preşedinte de ţară) care a luat act de problema ridicată de creştini şi a promis că o va studia atent, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Informaţionale, Comisia juridică a Parlamentului şi executivul ţării. Mihai Ghimpu a declarat că se consideră creştin şi că problema respectivă este una „nu simplă”. Acesta a mai adăugat, printre altele, că fiecare cetăţean al Republicii Moldova trebuie să deţină un buletin de identitate, în ciuda exemplului adus de dna Elena Bîtcă, jurist al Mitropoliei Moldovei, care l-a informat pe dl Ghimpu că în Ucraina şi Rusia creştinii au dreptul să nu deţină buletin de identitate, asigurîndusi-le totodată, în mare parte, drepturile cetăţeneşti.

În continuare, creştinii au ridicat steagurile, şi, de asemenea, în procesiune de rugăciune, s-au deplasat la sediul Centrului Resurselor Informaţionale „Registru". Acolo reprezentaţii protestatarilor au negociat cu conducerea instituţiei şi au semnat o cerere în vederea soluţionării problemei.

„Vă mulţumim tuturor de dragoste, de unitatea de care aţi dat dovadă, de voinţa care aţi avut-o. Şi să fim pregătiţi oricând să mărturisim că am rămas aceeaşi, şi uniţi. Maica Domnului, a cărei sfântă icoană astăzi o prăznuim, să vă acopere de tot răul cu cinstitul Ei omofor", a spus în încheierea Stării de Rugăciune părintele protoiereu Anatolie Cibric.

Deşi reprezentanţilor presei liberale li s-a explicat coerent care este sensul manifestaţiei de protest şi care sînt revendicările creştinilor, aceştia s-au făcut că nu înţeleg, prezentînd în reportajele plămădite la comandă, o situaţie irelevantă şi total ruptă de realitate, banalizînd astfel în ochii lumii, ca de obicei, cauza ortodoxă. Excepţie a făcut JurnalTV şi oarecum neliberalul FluxTV.
Despre manifestaţia creştinilor ortodocşi s-a anunţat începînd cu sfîrşitul lunii iulie prin adunări publice, predici şi presă ortodoxă, astfel ca toţi cei care doresc să-şi manifeste atitudinea ortodoxă faţă de problema codului antihristic să o poată face. Astfel s-a şi întîmplat, la mărturisirea credinţei ieşind cei conştienţi de ea.



2 comentarii:

Dragoș Galbur spunea...

Sincer, nu stiu atit de bine semnificatia si plusurile si minusurile acestui cip, dar ma cam sperie faptul ca fiecare om va avea un numar, o serie nu stiu ce, parc-am fi prin Siberia... ei ,dar sa vedem cum va fi...

Liviu spunea...

trebuie de protestat si impotriva mizeriilor astea: http://www.curaj.net/?p=26917

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: