RM post-1991. Hotărârea care a reabilitat partidul comunist.

12 iulie 2012

HOTARAREA

Prezidiului Parlamentului Republicii Moldova

„Cu privire la Partidul Comunist din Moldova”

(nr. 683-XII din 23 august 1991),

prin care acesta este scos in afara legii



Examinand interpelarea a 91 de deputati ai poporului si demersurile diferitor grupari de cetateni privind legalitatea Hotararii Prezidiului Parlamentului din 23 august 1991 nr. 683-XII cu privire la Partidul Comunist din Moldova, Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova constata ca activitatea Partidului Comunist din Moldova a fost interzisa, reiesind din situatia creata in fosta URSS in legatura cu puciul din 19-21 august 1991, in conformitate cu art. 4, 7, 105 din Constitutia Republicii Moldova si cu art. 10 al Decretului Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Moldovenesti din 25 august 1989 nr. 3459-XII, iar averea partidului, ca averea unei organizatii suprastatale, formata din sursele centralizate ale foste URSS, a devenit o avere a Republicii Moldova si a fost repartizata echitabil, in conformitate cu hotararea Guvernului. Insa interzicerea activitatii Partidului Comunist din Moldova a condus si la lezarea drepturilor constitutionale ale unor cetateni de a se asocia in randurile Partidului Comunist. Ulterior, aceasta prevedere a venit in contradictie cu prevederile Legii privind partidele si alte organizatii social-politice din 17 septembrie 1991.



Luand in considerare ca dreptul la asociere in partide si alte organizatii social-politice este o parte inalienabila a drepturilor omului si ale cetateanului, proclamate in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, consfintite si garantate de Constitutia Republicii Moldova, ca procuratura Republicii Moldova n-a stabilit sustinerea organizata a puciului din partea Partidului Comunist din Moldova, ca membrii de rand ai fostului Partid Comunist nu pot purta raspunderea pentru actiunile organelor lor de conducere si a unor lideri ai fostului PCUS, precum si faptul ca pe parcursul a doi ani, legalitatea Hotararii Prezidiului Parlamentului din 23 august 1991, nr. 683-XII n-a fost contestata, si in scopul restabilirii drepturilor politice a unor grupari de cetateni, Prezidiul Parlamentului Republicii Moldova hotaraste:



Art. 1 – Cetatenii Republicii Moldova, fostii membri ai Partidului Comunist din Moldova (PCUS), nu pot fi recunoscuti implicati la lovitura de stat din 19-21 august 1991 decat prin decizia instantei judecatoresti, in conditiile legii, si supusi oricaror persecutari din motivul apartenentei lor la PCUS



Art. 2 – Cetatenii Republicii Moldova care impartasesc idealurile comunismului au dreptul sa se asocieze in organizatii de partid comuniste, in conformitate cu prevederile Legii cu privire la partidele si alte organizatii social-politice, in conditii juridice egale cu alte partide si organizatii social-politice.



Art. 3 – Se respinge demersul grupului de deputati ai poporului si al unor grupuri de cetateni privind restitutirea averii fostului Partid Comunist din Moldova, avand in vedere faptul ca orice litigiu de caracter material poate fi examinat conform legislatiei in vigoare.



Art. 4 – Prezenta Hotarare intra in vigoare la data publicarii.



PRESEDINTELE PARLAMENTULUI

PETRU LUCINSCHI 



Nota:

La 29 martie 1994, Petru Lucinschi este reales ca Preşedinte al Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XIII-a. Între 1 decembrie 1996 şi 4 aprilie 2001 deţine funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. 

Azi, 12 iulie 2012 Parlamentul Republicii Moldova a votat un proiect de hotarare privind condamnarea crimelor regimului totalitar comunist. Deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, s-a abținut de la vot.




2 comentarii:

Anonim spunea...

Lucinschi e un poponar extraordinar..................

Anonim spunea...

Si tot atunci a fost taiat dreptul de a restui averea confiscata... Retrocedarea pamanturilor, caselor, etc.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: