Vaclav Klaus, președintele Cehiei: Moneda unică europeană e un dezastru

10 aprilie 2012

Într-un interviu acordat postului de televiziune France24, preşedintele ceh, Vaclav Klaus, a criticat dur şi tratatul fiscal propus de Franţa şi Germania, care ar oferi instituţiilor europene un control mai strâns asupra bugetelor statelor membre şi a caracterizat moneda unică europeană drept “un dezastru”.


“Proiectul euro este un dezastru! Sper ca până şi francezii să fie conştienţi de faptul că euro este un dezastru. Multe ţări ştiu deja acest lucru. A fost un proiect greşit. Vrem să putem participa la construirea spaţiului european, dar eu vreau să avem şi libertatea de a spune că anumite elemente ale construcţiei sunt greşite”, şi-a exprimat punctul de vedere Vaclav Klaus.

Preşedintele ceh a mai spus că nu există nicio dezbatere privind intrarea Republicii Cehe în zona euro şi nici un program stabilit în acest sens, relatează Prague Daily Mirror. Cehia a urmat exemplul Regatului Unit şi a refuzat să semneze tratatul fiscal propus la începutul acestui an. Klaus a declarat că ratificarea tratatului redactat după negocieri intense la nivel european ar fi transferat controlul bugetului ţării sale către autorităţile de la Bruxelles.

“Ideea transferului responsabilităţii de la ţările individuale undeva la Bruxelles, către tehnocraţi, birocraţi, să nu putem decide asupra bugetului propriei ţări este inacceptabilă pentru noi”, a spus Klaus.
Vaclav Klaus a criticat şi ideea de liberă circulaţie în zona Schengen, motivând că acest lucru a dus la sporirea numărului imigranţilor ilegali care au ajuns pe teritoriul Uniunii Europene în ultimii ani.
Liderul ceh este cunoscut pentru euro-scepticismul său. Vaclav Klaus s-a numărat printre liderii europeni care au amânat în repetate rânduri ratificarea Tratatului de la Lisabona, pe care l-a semnat în final la sfârşitul anului 2009.

sursa: Jurnalul National

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: