Republica Moldova, țiganii și corectitudinea politică

8 februarie 2012
Reprezentanții comunităților de țigani din Republica Moldova au organizat o conferință de presă prin care și-au exprimat nedumerirea față de acțiunile președintelui Centrului Național al Romilor (CNR), Nicolae Radiță, care a acționat în judecată pe fostul ministru al Securității Naționale, Anatol Plugaru.
În opinia țiganilor, utilizarea proverbelor, zicătorilor care ar ironiza acest grup etnic nu reprezintă sub nicio formă o discriminare. Dimpotrivă, afirmațiile de genul “un țigan decât să spele un copil, mai bine face altul” reprezintă și un motiv de mândrie pentru reprezentanții acestui grup, evidențiindu-i virtuțile sexuale, consideră reprezentanții comunităților țigănești din Moldova.

“Noi ne-am întâlnit cu țiganii și am ajuns la o concluzie: tot ce a vorbit la televizor domnul Anatol Plugaru nu a fost decât o zicală vorbită de popor”, afirmă Mihai Lepădatu, unul din reprezentanții țiganilor.
Țiganii afirmă că Rădiță nu avea dreptul să vorbească în numele lor, deoarece nu a purtat niciun fel de consultații cu această comunitate în legătură cu intentarea procesului împotriva lui Plugaru.

Potrivit fostului ministrul al securității, instanța nu a luat în considerație lipsa de probe care ar confirma că declarațiile făcute ar fi adus daune morale președintelui (CNR), decizia judecătoriei din sectorul Râșcani urmând a fi atacată în instanța superioară.

În opinia lui Anatol Plugaru, atacul președintelui Asociației Romilor nu reprezintă decât o acțiune prin care este promovată o agendă unor finanțatori străini.
“Este evident că este vorba de un interes particular sau dânsul vrea să placă Europei și nu numai Europei, dar și tuturor celor care ne desființează ca popor, care ne desființează statul ca să se acomodeze la moda de astăzi cu discriminarea”, consideră Plugaru.

Reamintim că judecătoria sect. Râșcani a decis sancționarea lui Anatol Plugaru pentru utilizarea expresiei “procedează exact ca ţiganii cu copilul nespălat – decât să îl spele, mai bine fac altul”, în cadrul unei conferințe de presă din 24 februarie 2010, referindu-se la actuala clasă politică.
Plângerea în instanță de judecată a fost semnată de Centrul Național al Romilor, fiind reprezentată de avocatul Doina Ioana Străisteanu.

În opinia pârâților, chiar și utilizarea termenului de “țigani”, cu care se identifică minoritatea țigănească din Republica Moldova, reprezintă o jignire a acestui grup etnic și o manifestare a unei atitudini „rasiste”. Partea „vătămată” consideră că astfel de declarații constituie o „constituie incitare la discriminare faţă de Romi (țigani n.r.)”.

Declaraţiile în care au fost vizaţi țiganii au fost făcute în 2010. La o conferinţă de presă, Anatol Plugaru a spus că „Alianţa pentru Integrare Europeană se comportă ca un ţigan cu copilul nespălat, decât să-l spele, mai bine face altul”. Astfel, Plugaru a devenit prima persoană publică din Moldova, trasă la răspundere civilă pentru „exprimarea declaraţiilor rasiste la adresa grupului etnic al romilor”.

sursa: antimedia.info

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: