Prima medalie «Eminescu»

16 februarie 2012

Prezentăm prima medalie închinată lui Mihai Eminescu (imaginea de sus).
A fost bătută chiar în anul morţii sale. Pe medalie este inscripţionat MICHAIL EMINESCU 1849 1889. Anul naşterii este cel trecut în registrul “Junimii”, renumita societate literară din Iaşi, deci nu 1850, cel acceptat azi. Rubinul încrustat este o adăugare tîrzie, acesta nefiind pe medalia originală.

Este prima medalie care s-a bătut imediat după moartea lui Mihai Eminescu. A fost făcută la iniţiativa unui grup de entuziaşti din Iaşi, la aproximativ zece zile de la moartea poetului în 15 iunie 1889. Medalia a fost scoasă în trei dimensiuni, de 24, 27 şi 30 de milimetri”, spune profesorul Victor Macarie.

Multă vreme nu s-a ştiut că aceasta este prima medalie cu chipul lui Mihai Eminescu, deşi exista un exemplar la Muzeul de Istorie din Bucureşti. Abia prin anul 1985, pe baza cercetărilor, s-a aflat că este prima medalie cu chipul Luceafărului poeziei româneşti. „Am găsit acest exemplar (medalia) realizat din argint, în colecţia Casei Memoriale ˝Mihai Codreanu˝ din Iaşi, dar nu ştia nimeni de când este... În urma studiilor prin arhive, am constatat întâi că această medalie este realizată după ultima fotografie a poetului, făcută de Jean Bieling, în 1887. Faptul că medalia fusese făcută după ultima fotografie, acest fapt era un indiciu vag că a fost bătută imediat după moartea poetului. Dar nu era suficient”, spune profesorul.

Întăresc ideea vechimii acestei medalii şi cele două „greşeli” din numele poetului - „Michail Eminescu” - cu „ch” şi „l”; de asemenea, este incorect şi anul de naştere - 1849. Victor Macarie spune că o vreme s-a spus că anul de naştere al lui Eminescu este 1849, luat din scriptele de la Junimea, însă cercetările de mai târziu aveau să scoată la iveală altă dată... „În anul 1892, a fost descoperit Certificatul de botez al lui Mihai Eminescu la Biserica ˝Uspenia˝ din Botoşani” şi s-a constatat că este 15 ianuarie 1850. Această clarificare ne-a ajutat să aducem un alt argument în stabilirea vechimii acestei medalii dedicată lui Eminescu”, spune cercetătorul.

Ce a mai contribuit la convingerea că este vorba de prima medalie cu chipul lui Mihai Eminescu? O informaţie importantă pe care cercetătorul Victor Macarie a găsit-o în ziarul „Universul”, numărul din 28 iunie 1889, pagina 2. „Aici se precizează că un grup de entuziaşti din Iaşi a luat iniţiativa de a bate o medalie comemorativă (gen breloc) având chipul lui Eminescu şi că (la data publicării) era deja comandată în străinătate”. Informaţia a fost preluată apoi de alte publicaţii ale vremii, de „Curierul românesc” din Botoşani, (numărul din 29 iunie 1889) şi de publicaţia „Fântâna Blanduziei”, în iulie 1889. „Când am făcut eu cercetările, prin 1985, exista o astfel de medalie şi la Muzeul de Istorie din Bucureşti, dar nu se ştia când a fost făcută. După ce am găsit informaţia din ˝Universul˝, coroborând toate elementele amintite şi discutând cu doamna Constanţa Ştirbu - şefa secţiei muzeistice de la muzeul din Bucureşti, am dedus că aceasta este prima medalie care s-a bătut în 1889, la doar câteva zile după moartea lui Eminescu.

Sursa: romaniancoins.ro, viata-libera.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: