Sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul românilor

12 decembrie 2011


Sărbătoarea Sfântului Andrei a fost marcată, în România, în noaptea dintre 29 şi 30 noiembrie. Noi, cei din Republica Moldova, o sărbătorim în noaptea dintre 12 şi 13 decembrie.

Sfântului Andrei era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli, fiind amandoi fiii pescarului Iona. Erau originari din Bersaida, localitate situata pe tarmul Lacului Ghenizaret (Marea Galileii), din provincia Galileea. Amandoi au fost pescari, alaturi de tatal lor. Amandoi s-au numarat printre "ucenicii" Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand timp indelungat predicile acestuia in pustiul Iordanului.

Potrivit traditiei si celor scrise de unii istorici si teologi din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra - cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Dar pana a ajunge aici, el a predicat in Asia Mica, de unde s-a indreptat spre teritoriile amintite de la Dunare si Marea Neagra.

Invatatul mitropolit Dosoftei al Moldovei, in cartea sa Viata si petrecerea sfintilor, scria ca "Apostolului Andrei i-a revenit (prin sorti) Bitinia si Marea Neagra si partile Propontului, Halcedonul si Vizantea, unde e acum Tarigradul (Constantinopolul n.n.), Tracia si Macedonia, Tesalia, si sosind la Dunare, ce-i zic Dobrogea si altele ce sunt pe Dunare, si acestea toate le-a umblat".

Ziua Sfantului Andrei se cheama si Ziua lupului. Se stie ce a simbolizat lupul pentru geto-daci, insusi steagul lor avea infatisarea unui balaur cu cap de lup. Se credea si inca se mai crede si acum ca in ziua de 13 decembrie, lupul devine mai sprinten, isi poate indoi gatul teapan si nimic nu scapa dinaintea lui. De aici si credinta ca "isi vede lupul coada".

Ziua se serbeaza prin nelucru in casa, ca sa nu strice lupii vitele. Primejdia nu este numai pentru vite, ci si pentru oamenii care indraznesc sa plece la drum, in ziua cand porneste si luparia.

In noaptea de 13 decembrie lupii se aduna, iar Sfântului Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup.

Ca sa-si apere gospodaria de lupi, se obisnuia la tara sa se unga tarusii de la poarta, ferestrele si pragul usilor cu usturoi. In unele parti se ungeau cu usturoi chiar si fantanile. Totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci peste cele hotarate de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece.

Se mai credea ca in acea noapte vorbesc toate animalele, dar cine le asculta ce spun, moare.

Se crede ca la miezul noptii de Sf. Andrei se deschid cerurile. In credintele poporului roman, in noaptea de Sf. Andrei, ies sau umbla strigoii, adica spiritele mortilor, care nu ajung in lumea de "dincolo" dupa inmormantare, sau refuza sa se mai intoarca "acolo" dupa ce isi viziteaza rudele, la marile sarbatori calendaristice.

De Sf. Andrei femeile intorc oalele si canile cu gura in jos sau scot din soba cenusa calda pentru ca strigoii sa nu se adaposteasca la caldura sau imprastie prin curte bucati de paine pe care strigoii sa le manance si sa nu mai intre in casa. Ca sa se apere de varcolaci atarna siruri de usturoi la intrare si lasa candela aprinsa. Animalelor li se amesteca in hrana cate un fir de busuioc sau li se pune o picatura de aghiasma in apa. In trecut exista „descantecul sarii”: un drob de sare descantat era ingropat in fata grajdului. El era dezgropat la primavara de Sfantul Gheorghe cand sarea era amestecata in hrana animalelor ca sa le fereasca de farmece.

2 comentarii:

Aaron Shift spunea...

Tu Poti Promova ROMANIA ! ALATURI DE www.valueromania.ro incearca!

Anonim spunea...

Cate bordee ,atatea obicee.Noi romanii din Basatabia,suntem mai aproape de Bucuresti decat de Moskova din toate punctele de vedere,de ce dupa plecarea oficiala a rusilor din Basarabia noi le sarbatorim sfintii dupa obiceiurile lor? 200 de ani de rusificare-ajunge .Indiferent de data nasterii -treziti-va odata oameni buni.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: