Tiraspolul se oferă să ajute Moscova în problema scutului antirachetă american

29 noiembrie 2011
Aşa-zisul ministru transnistrean de externe, Vladimir Iastrebciak, a exprimat luni disponibilitatea Transnistriei de a oferi asistenţă Rusiei în problema sistemului de apărare antirachetă, la capătul unei întâlniri avute cu liderul regiunii Igor Smirnov, relatează agenţia de presă RIA Novosti, citată de Agerpres.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev avertizase săptămâna trecută că Rusia va lua măsuri de retorsiune împotriva SUA, în replică la instalarea în Europa a unor elemente din sistemul lor antibalistic.

'Am confirmat că, dacă există un apel corespunzător şi interes din partea rusă, Transnistria este dispusă să examineze problema acordării unei asistenţe maxime, inclusiv în contextul scutului antirachetă, şi să se implice în asigurarea securităţii Rusiei', a afirmat Iastrebciak.

Săptămâna trecută, Medvedev a anunţat un set de măsuri cu caracter militar-tehnic şi diplomatic pe care Rusia le va lua ca răspuns la instalarea elementelor sistemului american antirachetă în Europa. Între acestea se numără şi desfăşurarea sistemelor operativ-tactice Iskander în enclava Kaliningrad.

Se pare că tocmai o astfel de iniţiativă are în vedere regimul transnistrean, scrie RIA Novosti, amintind că Tiraspolul a mai sugerat şi înainte Moscovei să desfăşoare pe teritoriul Transnistriei rachete cu destinaţie strategică Iskander. De data aceasta oferta intervine în contextul unor tensiuni în creştere între cele două părţi.

Kremlinul nu-l mai doreşte pe Igor Smirnov la conducerea Transnistriei, iar justiţia rusă a declanşat mai multe dosare penale împotriva fiului acestuia Oleg, în timp ce nora sa Marina a fost eliminată din cursa pentru alegerile în Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus).

sursa: arena.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: