Naționalismul ia amploare în Rusia. Mii de ruși au mărșăluit la Moscova [FOTO]

5 noiembrie 2011
Rusia a marcat vineri  “Ziua unităţii naţionale” cu marşuri ale organizaţiei pro-Kremlin “Nași” (Ai noştri), ale partidelor liberale de opoziţie, ale comuniştilor şi ale naţionaliştilor radicali. Punctul culminant al zilei a fost însă demonstraţia de forţă a naţionaliştilor, reuniţi sub stindardul “Marşului Rusesc“.
Peste 5.000 de persoane, majoritatea tineri aparţinând mai multor organizaţii radicale, dar şi câţiva preoţi, au scandat lozinci împotriva guvernului, corupţiei şi imigranţilor, afişând deasemenea simboluri identitare precum drapelul imperial sau icoane şi steaguri ortodoxe.
“Toţi ruşii mărşăluiesc. De la suporteri ai echipelor de fotbal, la capete rase şi la naţional-socialişti”, a declarat Dmitry Demushkin, liderul grupului “Ruşii” şi una dintre cele mai consacrate figuri ale naţionalismului radical din ţară.
A existat şi o mică contrademonstraţie “antifascistă”, organizată de câţiva anarhişti şi neomarxişti, dar forţele de ordine au împiedicat întâlnirea celor două tabere.
Kremlinul a introdus “Ziua unităţii naţionale” în calendarul sărbătorilor oficiale anuale în 2005, cu scopul înlocuirii celebrărilor comuniste ale Revoluţiei din 1917, care i-a adus la putere pe bolşevici. În data de 4 noiembrie ruşii comemorează practic revolta care a dus la eliberarea de sub ocupaţia polonezo-lituaniană a Moscovei, în anul 1612. Cu această ocazie, pe întreg cuprinsul ţării se organizează diverse evenimente culturale sau politice.
Această zi a devenit însă una dintre cele mai importante momente de peste an pentru toate grupările naţionaliste. Primul “Marş Rusesc” din Moscova a avut loc în 2005. Anul următor acţiunea a fost interzisă de autorităţi, dar oamenii tot au ieşit în stradă, înregistrându-se ciocniri cu forţele de ordine. Din 2007 şi până în prezent marşul a avut loc anual, departe de centrul capitalei, fără incidente majore. 

1 comentarii:

Anonim spunea...

as dori sa-l intreb pe clizmenco ce parere are si ce argumente va avea? dar de fapt intuiesc ca vor fi tot felul de aberatii ca intotdeauna.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: