Găuri negre ale istoriei: Tribalia

13 noiembrie 2011

- Militati, cu ardoare, pentru o cauza despre care majoritatea românilor n-au habar: Tribalia. Ce defineste acest nume atat de sonor?

- Tribalia este o regiune de aproximativ 40.000 kilometri patrati, locuita de peste 2,2 milioane de români (vlahi) de pe malul drept al Dunarii - de la Moravia si Passarowitz in Vest (Iugoslavia), trecand prin Timoc, pana la Yantra si Svistova in Est (Bulgaria), invecinandu-se cu Dunarea in nord si Balcanii in sud. Popor de origine traco-dacica, tribalienii vorbesc aceeasi limba ca fratii lor din Nordul Dunarii, iar nu un dialect al limbii române, ca macedonenii (aromânii) din restul peninsulei Balcanice. Soarta lor este comuna cu a românilor din Basarabia si Bucovina de Nord, cu a celor cuprinsi intre Tisa si hotarul actual al României. Ei toti cunosc suferinta unui trai oprimat pe teritorii ocupate de neamuri migratoare, atrase de bogatiile si frumusetea pamanturilor noastre.

- In acest caz, de ce se cunoaste atat de putin despre existenta tribalienilor?

- Aceasta este vina istoricilor si mai vechi si mai noi, care n-au stiut sa puna in valoare documentele istorice ce atesta existenta acestui popor pe teritoriul amintit mai sus. Este o ignoranta nefasta si criminala, datorata in egala masura istoricilor, dar si fortelor politice si administrative care au guvernat pe malurile Dunarii de Jos incepand cu secolul al XIX-lea si pana in prezent. Tribalienii fac parte din marele neam al tracilor, ca si fratii lor, dacii. Daca acestia din urma vor fi invinsi si romanizati abia la inceputul secolului II dupa Cristos, armatele trace din Tribalia vor fi supuse si romanizate inca din anul 6 i.C.

- De cand dateaza primele indicatii scrise despre Tribalia?

- Din epoca invaziei persane conduse de Darius I (521-485 i.C.). Cronica acelei invazii consacrate acapararii unor mari cantitati de aur mentioneaza si Tribalia.

- Ce s-a intamplat cu Tribalia in perioada romana?

- In anul 84 d.C., de pe teritoriul deja cucerit al Tribaliei, imparatul Domitianus declanseaza primul razboi daco-roman. Contand pe sprijinul secret al "fratilor" traco-tribalieni, dacii inving. Traco-tribalienii vor fi prezenti, in mare numar, si in armata lui Decebal, care se va lupta cu romanii in razboaiele din anii 101-102, 106-107.

Cu parasirea Daciei de catre armatele romane, in anul 275 d.C., daco-romanii din nordul si sudul Dunarii vor ramane singuri in calea navalirii barbare. In anul 499, istoricii bizantini consemneaza sosirea la Gurile Dunarii a unor barbari de pe Volga ("volgarisi", "bolgarisi", "bolgari"), in numar de circa 25-50.000. In acele vremuri, traco-tribalienii numarau circa 3 milioane de locuitori (cifra din epoca lui Strabon, de la inceputul Erei Crestine). Dupa caderea Imperiului Roman din Rasarit, in anul 641, si victoria greco-bizantinilor, "bolgarii" vor cunoaste o situatie infloritoare, acceptand rolul de "jandarmi" ai Imperiului Bizantin, rol oferit de grecii ce doreau anihilarea romanilor-tribalieni si intreruperea oricarui contact al acestora cu Roma (eterna rivala a Atenei).

Istoria consemneaza o reusita in acest sens: acapararea Bisericii romanesti de catre ortodoxia greaca. Dar, in acelasi timp, secolele de neagra asuprire bulgara si, in paralel, sarba nu au reusit sa distruga limba romana si spiritualitatea distinct latina din Tribalia. Patriarhul grec Nicefor va constata cu tristete ca, la sfarsitul primului mileniu de dupa Cristos, "acesti tribalieni sunt mai tari ca piatra".

- Care era soarta tribalienilor in vremea primilor domni români?

- Aproape de fiecare data, in armatele domnilor români au luptat si români-tribalieni. Probabil ca istoricii vor ajunge candva la concluzia (daca nu au ajuns deja) ca marile biruinte antiotomane ale romanilor sub Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul s.a., obtinute in campia Dunarii, au fost castigate si cu sprijinul fratilor din Tribalia, care, tactic, se gaseau mereu in spatele frontului. In orice caz, in bataliile de la Smardan, Grivita si Plevna, din 1877-1878, tribalienii au avut un rol important. (A intrat deja in legenda fetita de 15 ani, Marita, care a luptat, alaturi de alte 36 de fete, pe reduta Smardan. A fost ucisa la 9 ianuarie 1878, iar monumentul ei a fost distrus de bulgari dupa "Pacea de la Bucuresti" din 1913.)

- In cartea dvs. vorbiti despre o stema si chiar un imn al Tribaliei.

- Descoperirea "Stemei Tarii", alaturi de steagul in cinci dungi oferit de Mihail Kogalniceanu in 1863, este dovada peremptorie a existentei Tribaliei. Stema poarta desenul unei bufnite si al unui mistret strapuns de o sageata, simbolizand intelepciunea poporului (bufnita) si curajul (mistretul).

Din nefericire, primul razboi mondial va fi foarte dureros pentru toti românii din cele doua Tribalii, atat cea occidentala, de sub cocarda sarba, cat si cea orientala, de sub cocarda bulgara. Ei sperau sa se incheie si calvarul lor multisecular. Astfel, la Paris s-a prezentat o delegatie de romani din Vidin, sub conducerea profesorului iesean Ion Ursu, cerand sa fie primiti atat de delegatia permanenta a Romaniei (la negocierile de pace de dupa primul razboi mondial), cat si de acelea ale sarbilor si bulgarilor. Seful delegatiei române, Vaida Voievod, s-a consultat intrigat cu Take Ionescu. In zilele urmatoare, nu numai ca delegatia din Tribalia nu a fost primita de nici una dintre cele trei delegatii, dar a fost chiar expulzata din Franta. Intorsi la Vidin, acesti temerari vor cadea sub teroarea politiei bulgare, care-i va trata drept "tradatori".

- Care este situatia actuala a romanilor din Tribalia?

- Astazi nu se accepta denumirea veche de Tribalia. Panslavismul a invins si chiar si unii fruntasi ai vlahilor sunt tentati sa judece fenomenul pe bucati: zona Vidinului, zona Timocului, zona Bohr etc. Cand de fapt este vorba de un spatiu mare, compact românesc, ce coincide cu teritoriul tribalian. De la Bazias la Giurgiu, pana si cainii stiu ca suntem români, cu exceptia fratilor nostri din nordul Dunarii care continua sa ne ignore.

Sursa: Formula AS, Nr. 829

2 comentarii:

Anonim spunea...

De ce Rusia nu doreste si nu a dorit niciodata ca ROMANIA sa se unifice ?!

Sunt trei motive mari si late care ar aduce numai necazuri marelui Urs de la Est:

1) Rusia nu doreste unirea cu R.M pentru o astfel de unificare ar produce un efect de domino si foarte posibil, ca celelate provincii istorice romanesti in care si acum sunt populatii active romane sa doreasca acelasi lucru. Un astfel de precedent pune in pericol, atat Basarabia Veche (Bugeac) , Cadrilaterul, Pocutia, Timocul, Voievodina cat si chiar tinutul de la Dunare la Tisa. De ce credeti ca presedintele Basescu spunea ca tara noastra e inconjurata de romani?, pentru simplu fapt ca toti vecinii nostri, dar chiar toti!, au rupt cate o bucatica din tara noastra, iar RUSIA a rupt cea mai mare bucata. Adevarul este ca, de peste tot din jurul nostru avem de recuperat pamanturi pe care politicienti nu au reusit sa le pastreze si l-eau cedat poate prea usor.

2) Un astfel de domino ar face valuri mari si in Ucraina, care nu numai ca ar pierde o parte din teritoriul sau care de fapt nu a fost niciodata al sau, dar ar duce la o rupere in doua a tarii, in Ucraiana de vest si cea de est. Cea care ar vrea in UE si cea care nu ar vrea si s-ar intoarce catre Rusia. Acest scenariu iar nu e favorabil Rusiei , pe principiul cu cat e mai mare Ucraina cu atat e mai bine, ca zona de Buffer intre Vest si Est.

3) Un scenariu in care ROMANIA ar recupera teritoriile istorice precizate, nu numai ca ar incomoda toti vecinii nostri, cea ce intelege RUSIA prin `turbulente in zona `,dar noua tara ROMANIA ar avea potentialul ca pana in zece ani sa devina a treia putere Europeana.
Cea ce e iar foarte defavorabil Rusiei in special.

Acum ati inteles? E simplu, o tara rupta si mica e mai usor de controlat. Iar noi nu ne putem recupera cea ce e al nostru pentru ca `destabilizam zona`- adica raman vecinii nostrii fara pamanturile noastre de pe care au prosperat atat timp si cu care s-au invatat atat de bine.

Eu spun, ca acest effect de domino trebuie sa se produca si se va produce.

Trimite si fa acest mesaj auzit, e vremea sa ne unficam neamul.

“ Vom fi ce-am fost si mai mult decat atat”

sicence spunea...

mai fratilor tineti santeti panaslavisti nu uitati de autrocitatile facute de rusii de sarbi poporului roman si fratilor romananii;rusine ca santeti panaslavisti cum este tara buna rea nu este vina ei este vina majoritatilor care a stat cu manile in san pt ce va traditi gilia si frati si huiliti romania

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: