Creștinii din Ierusalim, victimele atacurilor evreilor ultrareligioși

7 noiembrie 2011
Creştinii din Palestina sunt tot mai des victime ale discriminării religioase. Şi, pentru unii poate în mod surprinzător, atacurile nu sunt săvârşite de musulmani. Pubicaţia israeliană Haaretz a prezentat cazurile mai multor membri ai Bisericii Armene din Ierusalim, de la înalţi prelaţi la simpli credincioşi, care s-au plâns că poliţia nu face nimic pentru a stopa atacurile asupra lor, săvârşite de evreii ultrareligioşi.
Înjurăturile la adresa creştinilor, scuipatul prelaţilor şi chiar agresiunile fizice au devenit un fapt banal şi cotidian în partea veche a Ierusalimului. În general aceste atacuri rămân fără răspuns, dar există şi cazuri când oamenii se satură să întoarcă obrazul de zeci de ori.
Presa israeliană a prezentat cazul lui Johannes Martarsian, un student armean la teologie care a ripostat şi l-a lovit în figură pe evreul care l-a scuipat. Incidentul a avut loc în mai 2008 şi tânărul a fost chemat în faţa instanţei. Judecătorul Dov Pollock a decis însă să nu-l condamne pe student, ţinând cont că acesta era scuipat şi umilit continuu timp de câţiva ani.
Narek Garabedian, un alt tânăr venit din Canada să studieze la seminarul teologic armean din Ierusalim, a declarat presei că nu se aştepta să fie agresat şi scuipat zilnic de evreii ultrareligioşi. “Când văd un bărbat ultra-ortodox care vine spre mine pe stradă mă întreb de fiecare dată dacă voi fi scuipat sau nu”, a declarat acesta.
Şi el, fost jucător de fotbal americam, a ripostat luna trecută când a fost scuipat de doi evrei. “Eram foarte furios. I-am împins în perete pe cei doi şi i-am întrebat de ce fac asta. Aceştia şi-au cerut scuze înspăimântaţi şi i-am lăsat să plece. Dar nu tot timpul se întâmplă aşa. De multe ori cei care te scuipă ripostează violent”, a declarat pentru Haaretz studentul la teologie.
Reprezentanţii Bisericii Armene se plâng că deşi au fost înregistrate atacuri chiar şi asupra înalţilor prelaţi, poliţia israeliană nu ia măsuri împotriva agresorilor, preferând în general să ignore incidentele de acest gen.
Dar victime nu sunt doar armenii. Şi preoţii care aparţin Patriarhiei Ortodoxe Greceşti sunt scuipaţi în plină stradă de evrei fanatici. “Trec pe lângă mine şi mă scuipă”, a declarat preotul Gabriel Bador, de 78 de ani. “În general îi ignor, dar este greu. De multe ori mă opresc şi întreb de ce”, a spus acesta. 

1 comentarii:

Anonim spunea...

Nu inteleg cum de evreii daca fac asta, sunt considerati niste eroi nationali, in timp ce un crestin doar daca spune cuvantul JIDAN este considerat antisemit, pasibil chiar de puscarie.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: