15 noiembrie: se naște Doina Marin (Aldea Teodorovici)

15 noiembrie 2011

Doina Marin (Aldea Teodorovici) s-a născut în anul 1958 în orașul Chișinău. Harul său artistic s-a manifestat încă din copilărie: începând cu vârsta de 6 ani și până în clasa a 8-a, Doina participă la dublarea filmelor în românește la Studioul "Moldova-Film". Concomitent studiază muzica în particular. De asemenea, timp de mai mulți ani activează în ansamblul "Moldoveneasca" cu care întreprinde turnee în Cuba, Algeria, Mongolia, Germania și alte țări.

În 1975 a absolvit școala Nr.1, româno-franceză (in prezent liceul „Gheorghe Asachi”), Chișinău, Republica Moldova. În 1980 a absolvit facultatea de filologie, limbă și literatură română a Universității de Stat din R. Moldova. Timp de mai mulți ani a lucrat în calitate de profesoară de literatură universală la Institutul "Ion Creangă" din Chișinău.

Din 1982, este nedespărțită atât în viață, cât și pe scenă, de compozitorul și interpretul Ion Aldea Teodorovici, descoperind o altă latură a talentului său, cea de interpretă de estradă. Talentul său multilateral, vocea caldă și răscolitoare, frumusețea unică, curajul au impus-o încă de la debut ca pe una din cele mai îndrăgite artiste atât în Re[ublica Moldova, cât și peste hotarele ei.

Participând la toate evenimentele ce au marcat procesul de renaștere a poporului nostru, lansând cântece de un profund patriotism, cum sunt "Suveranitate", "Sfântă ni-i casa" și altele, cântăreața Doina Aldea Teodorovici devenise simbolul Republicii Moldovei. La începutul anului 1992, pentru talent, muncă îndelungată pe scenă și spirit civic, Doinei Aldea Teodorovici i s-a acordat titlu de Artistă Emerită a Republicii Moldova.

Doina Aldea Teodorovici a decedat împreună cu soțul său, în urma unui accident rutier de pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992.

1 comentarii:

Szasz Sebes Paul spunea...

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!!!!!!!!!!!!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: