Criminalul Iliescu: ”Transnistria a împiedicat unirea Basarabiei cu România”

18 octombrie 2011

Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat luni, 17 octombrie, la Chişinău, în cadrul evenimentului de lansare a cărţii sale "Fragmente de viaţă şi istorie trăită", că iniţiativa unirii ar fi trebuit să vină de la autorităţile din Republica Moldova şi că unirea a fost împiedicată de Transnistria.

Ion Iliescu a mai spus că iniţiativa unirii ar fi trebuit să vină nu de la Bucureşti, ci de la Chişinău, aşa cum s-a întâmplat în cazul celor două Germanii.

"Unitatea Germaniei s-a făcut prin impulsul de la est spre vest. Aici nu Bucureştiul trebuia să fie factorul activ care să determine aşa ceva, ci din contra", a declarat Ion Iliescu.

Mai mult, fostul preşedinte al României a adăugat că "aici sunt şi probleme mai complicate, pe care nemţii nu le-au avut. Adică Stalin, din acest punct de vedere, a fost de o parşivenie extraordinară".

În acest sens, Ion Iliescu a precizat că "teritoriul ocupat - Basarabia şi Bucovina de Nord l-a împărţit în trei - o parte la nord, alta la sud în Ucraina, plus Republica sovietică moldovenească şi a ataşat un teritoriu care nu a fost niciodată a României - Transnistria. Ei, Transnistria a şi devenit "cuiul lui Pepelea" în toată această evoluţie politică".

Perspectiva comună a României şi Republicii Moldova, a subliniat Iliescu, este construcţia europeană şi realizarea unui cadrul în care importanţa frontierelor va dispărea.

Ion Iliescu a mai declarat că slăbiciunea forţelor politice româneşti din Republica Moldova este faptul că s-au autoproclamat toate formaţiuni de dreapta, lăsând segmentul de stânga la latitudinea forţelor rusofone.

Lansarea de carte a fost organizata cu sprijinul Fundatiei Edelweiss, care apartine vicepresedintelui Partidului Democrat, Vladimir PLahotniuc, iar la eveniment au participat si primii doi presedinti ai Republicii Moldova - Mircea Snegur si Petru Lucinschi.


3 comentarii:

Anonim spunea...

Bine ochit Dragos, Iliescu a facut tranzitia de la comunism 'nationalist' (Ceausescu) la neo-comunism KGB-ist. Sa arda in focurile iadului.

Anonim spunea...

Pai de la est la vest a pornit si in cazul asta: https://www.youtube.com/watch?v=5nkypZSyCR8&feature=related

1acolo spunea...

O sa plătești și tu pt tot raul făcut ! Toate la rândul lor nea Ilici ...

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: