100 de ani de la inaugurarea primei statui a poetului și militantului naționalist MIHAI EMINESCU

17 octombrie 2011

Sute de gălăţeni au participat duminică la manifestările dedicate împlinirii a 100 de ani de la dezvelirea primei statui a poetului, gazetarului şi militantului naţionalist Mihai Eminescu.
Complexul statuar a fost comandat de municipalitatea gălăţeană pe 4 ianuarie 1910 şi a costat la vremea aceea 12.500 lei. Monumentul realizat de sculptorul Frederik Storck a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911 în prezenţa scriitorului Duiliu Zamfirescu, preşedintele Academiei Române, şi este primul din ţară ridicat în memoria poetului naţional.
Manifestările de ieri au început cu depuneri de flori şi scurte cuvântări din partea autorităţilor locale şi a câtorva personalităţi culturale.
A urmat “Eminescu în medalistică” – vernisajul expoziţiei de medalii şi alte materiale specificate în cataloagele ‘Eminescu în medalistică” şi respectiv ’101 portrete în medalistică”, din colecţia prof. Victor Macarie, între care se remarcă şi medalii al căror autor este sculptorul leton Janis Strupulis, în total fiind 354 de exponate, informează Agerpres. Vernisajul a fost urmat de lansarea unei Plachete şi a unei Medalii omagiale pentru marcarea evenimentului, realizate cu sprijinul municipalităţii gălăţene.
La Biblioteca V.A. Urechia au fost vernisate expoziţiile “Leonard Salmen – ilustrator al operei poetice a lui Eminescu’, “100 de ani de veghe eminesciană asupra Galaţiului – expoziţie de documente iconografice, “Nemărginita dragoste a gălăţenilor de altădată pentru Eminescu’ – expoziţie de documente arhivistice printre care şi Actul comemorativ la dezvelirea monumentului lui Mihai Eminescu la Galaţi.
Toţi participanţii la manifestările desfăşurate la Biblioteca V.A. Urechia au primit pliante cu informaţii şi imagini despre istoricul monumentului. Sursa: FrontPress.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: