Posturile TV din Moldova, obligate să subtitreze filmele în limba română

16 septembrie 2011


Toate posturile TV  din R. Moldova mai au 30 de zile la dispoziție pentru a respecta prevederea din codul Audiovizualului care se referă la obligativitatea difuzării filmelor în limba originală şi subtitrarea acestora în română. 


O decizie în acest sens a fost luată astăzi de către membrii Consiliului Coordonator al Audiozivualului. „S-a constatat că unii radiodifuzori, 90 la sută nu respectă articolul 11.7 şi 11.5 al codului Audiovizualului, ceea ce ţine de titrarea filmelor şi păstrarea coloanei originale atunci când este difuzat un film”, a declarat președintele CCA, Marian Pocaznoi. Anterior radodifuzorii se plângeau pe lipsa utilajului tehnic şi a surselor financiare. Actualmente, susţine CCA, această scuză nu mai trece.

„Situaţia din anii de atunci şi cea de acum este mult prea diferită. Se progresează, posturile de televiziune mari în majoritatea cazurilor respectă această prevedere cu mici abateri. Din zece filme doar unul nu este titrat. Nu contează, oricum e o abatere”, a mai spus Pocaznoi.

Posturile TV care nu vor respecta decizia CCA vor fi sancţionate sau chiar riscă retragerea licenţei de emisie. Potrivit CCA , o derogare de la norma legală sunt şi cazurile când filmele sunt dublate în limba rusă şi subtitrate în limba română. În această direcţie o bună parte din posturile TV locale au o asemenea practică. CCA-ul susţine că radiodifuzorii locali for fi trataţi aparte în această problemă deoarece sunt restânşi în posibilităţile financiare. 

sursa: jurnal.md

4 comentarii:

Anonim spunea...

Mare prostie fac astia de la JurnalTv....traduc filmele in rusa, si le subtitreaza in romana...prostalani...

Anonim spunea...

AIE--face pasi democrati..ne elibereaza de rusificare...

Anonim spunea...

filmele trebuie traduse in romina si subtitrate in rusa...mai nenorocitilor de la cca.

Anonim spunea...

Fara subtitrari, numai in romana! Cine vrea in limba rusă, sa priveasca posturile rusesti!

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: