De la Chişinău la Veneţia: revista ”Clipa”, publicaţie culturală a tinerei generaţii din Basarabia

27 septembrie 2011


La prestigiosul Ateneo Veneto din Veneţia va avea loc pe 28 septembrie prezentarea revistei „Clipa", publicaţie culturală a tinerei generaţii din Republica Moldova, finanţată de Institutul Cultural Român. Publicaţia a fost fondată în toamna anului 1995, în urma grevei generale a elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, manifestare de protest declanşată pentru apărarea limbii române şi a istoriei românilor, prima grevă de amploare de după anul 1989.
Existenţa deja bine conturată a cenaclului literar „Clipa siderală", iniţiat în toamna anului 1991 la Liceul Academic Româno-Englez „Mircea Eliade", precum şi luările de cuvânt ale tinerilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău au definitivat convingerea că noua mişcare are nevoie de o publicaţie aparte, diferită de cele existente, o „catedră" literar-publicistică care să facă cunoscute harul şi inteligenţa tânărului instruit şi educat în sistemul preuniversitar din Basarabia, revenit la valorile naţionale.
Revista a fost lansată pe 5 octombrie 1995, numindu-se iniţial „Cetatea dăinuirii" iar din 1996 a preluat titulatura cenaclului a cărui germinare intelectuală a şi făcut-o posibilă („Clipa siderală"). Începând cu anul 2007, revista şi-a schimbat denumirea în "Clipa". Înregistrată la Camera de Stat a Ministerului Justiţiei din Republica Moldova, ca publicaţie independentă şi nonprofit, aflată exclusiv în serviciul tinerilor, revista a fost, din start, ferită de ingerinţe politice.
În toamna anului 1999, „Clipa siderală" a lansat concursul naţional de creaţie literară „Iulia Hasdeu", aflat acum la cea de-a XI-a ediţie. Galele laureaţilor concursului se desfăşoară, tradiţional, la începutul lunii octombrie, în incinta bibliotecii publice „Onisifor Ghibu", în Centrul de Cultură şi Artă „Ginta Latină" sau în Sala Mare a Uniunii Scriitorilor de la Chişinău.
Prezentarea revistei la Ateneo Veneto se înscrie în strategia culturală a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, de sprijinire atât a proiectelor culturale de calitate propuse de comunităţile de români din Italia, cât şi a activităţii oamenilor de cultură originari din Republica Moldova, care trăiesc în Peninsulă.
Invitaţii manifestării de la Veneţia sunt Eugenia Bulat, director fondator şi director onorific al revistei, Iulia Iordăchescu, director şi coordonator de proiect, Aurelia Cojocaru, poetă, publicistă, studentă la Universitatea din Berlin, Mihaela Iordăchescu, publicistă, autoare și curatoarea revistei în format electronic, studentă la Academia de Studii Economice din Chişinău şi Dan Nicu, istoric, publicist, absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative din București.
Manifestarea este organizată cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Român.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: