Băsescu: Atitudinea Pro-Moldova a creat probleme României cu Rusia

16 septembrie 2011

Președintele român Traian Băsescu a acordat un interviu AdevărulTV, în care a vorbit inclusiv despre R. Moldova. Potrivit lui, relațiile dintre România și Federația Rusă sunt încordate inclusiv din cauza R. Moldova.

"România nu mai are riscuri de pași înapoi. Nu spun că a te apropia de Federația Rusă înseamnă pași înapoi. Dar, trebuie să recunosc că între București și Moscova este un nivel de neîncredere ridicat. Și este reciproc. Nu numai noi avem semne de întrebare cu privire la intențiile Federației Ruse, legate de România și regiune. 

Și Moscova are la rândul său suficiente semne de întrebare față de bunele intenții ele României față de ea. Și noi trebuie să fim mai atenți în relațiile cu Rusia. Atitudinea noastră Pro-Moldova a fost un lucru care a iritat profund establishmentul de la Moscova. Aici misiunea noastră este să fim responsabili. Asta pentru că Româna nu-și pune problema anexării R. Moldova, România are o intenție bună legată de Moldova cu privire la accesul acesteia în UE", a declarat Traian Băsescu în intervenția sa. 

Totodată, președintele român a menționat că în contextul actual nu este posibilă o unire a celor două teritorii. "Cred că, în actualul context politic și economic, acest lucru nu este realist. Avem alte lucruri care le putem discuta - Cât de legitim a trecut armata română Prutul? Când a devenit acțiunea românească ilegitimă? Desigur când a trecut Nistrul. Ca șef de stat nu poți să nu ții cont că partenerul tău vrea să-ți spună el cum a fost. Lasă-mă frate să-ți spun și eu cum a fost. Lasă-mă să-mi spun mie ce am făcut, nu să-mi spui tu. Ca să-i placă Federației Ruse, România ar trebui să se declare agresor, așa cum s-a spus după al II-lea Război Mondial. Or, românii nu pot face asta", a conchis președintele român. 

În cadrul interviului, Traian Băsescu a declarat că își dorește retragerea din politică.

Sursa: UNIMEDIA

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: