Bașcanul Găgăuziei “boicotează” scrisorile oficiale scrise în limba de stat

2 august 2011
Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, a semnat o dispozitie care se refera la scrisorile in “limba moldoveneasca” si care a expediat-o pe adresa administratiei de la Comrat. Astfel autoritatile din Gagauzia vor citi corespondenta doar daca aceasta va fi tradusa in limba rusa, raporteaza Publika.TV.
Autoritatile din Gagauzia fac trimitere la Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenesti, adoptata in 1989. Potrivit acesteia, in localitatile cu populatie de nationalitate gagauza, limba lucrarilor de secretariat in institutiile de stat si organizatiile obstesti este limba de stat, gagauza sau cea rusa.
Aceeasi lege stipuleaza ca in localitatile cu populatie gagauza, actele institutiilor de stat si organizatiilor obstesti se intocmesc in limba de stat ori in limba gagauza sau rusa, urmand sa fie traduse.
“Celui care a elaborat documentul ii este mai usor sa-l traduca, pentru ca sunt foarte multe acte de la organele centrale pe care traducatorul nostru nu le poate traduce profesionist. De aceea, ne este greu sa intelegem esenta documentului”, explica Valerii Ianoglo, adjunctul bascanului Gagauziei.
Functionarii publici de la Comrat, care nu cunosc limba de stat, spun ca se descurca asa cum pot. Ei sustin ca raspund cum pot cetatenilor care li se adreseaza in limba de stat, un cuvant in “moldoveneasca”, altul in rusa.
Oamenii din Comrat dau vina pe indiferenta autoritatilor. Ei spun ca in scolile din autonomie, limba de stat nu se preda la nivel avansat. Altii sunt insa, de parere ca problema este in oameni, care nu doresc sa cunoasca aceasta limba.
Pe teritoriul Gagauziei functioneaza trei limbi: romana, gagauza si rusa. 

2 comentarii:

Ana spunea...

Asa zisa"gagauzia" trebuie desfiintata,punct.

Anonim spunea...

Filat daca o sa accepte ceea ce a spus ''Baskaua'' ceea inseamna ca e un fricos, in general trebuie de luat masuri ca cum am inteles la tv nici mare efort nu pun profesorii gagauzi sa ii invetse pe copii romana...si inca ceva ce fel de gagauzi daca nici limba lor no stiu bine si vb in rusa...trebuie desfiintata si punct :)

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: