Un bust în memoria naționalistului Nicolae Testemiţanu

14 iunie 2011



În scuarul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (UMF) a fost dezvelit bustul marelui patriot al neamului, distinsului savant, organizator şi reformator al sistemului sănătăţii Nicolae Testemiţanu. În discursul său, rectorul USMF, acad. Ion Ababii, a remarcat meritele celui care a transformat instituţia în una dintre cele mai prestigioase din întreg spaţiul ex-sovietic. La 32 de ani a fost rector, iar la 35 - ministru al Sănătăţii.
La eveniment a participat preşedintele interimar al RM, preşedintele Parlamentului Marian Lupu. El a spus că acest bust este ca o carte de vizită a celui care a făcut parte din elita intelectualităţii RM. La rândul său, ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă a vorbit despre contribuţia lui Nicolae Testemiţanu la dezvoltarea învăţământului în RM. Au mai luat cuvântul acad. Gheorghe Paladi, acad. Gheorghe Ghidirim, sora reputatului savant, Nadejda Olaru ş.a. Anul trecut, el a fost ales în mod unanim, post-mortem, alături de Grigore Vieru, academician al AŞM. Bustul este realizat de sculptorul Valerian Doicev.

Un articol de: Nicolae Roibu

Mai multe despre Nicolae Testemițanu citiți aici: http://www.basarabia91.net/2010/12/nicolae-testemitanu-un-nationalist.html

1 comentarii:

Anonim spunea...

Domnilor, NU E : Nicolae TESTEMITEANU DAR E NICOLAE TESTEMITANU ,INFORMATI-VA CUM E CORECTA FAMILIA ACADEMICEANULUI SI N-O SCHIMONOSITI,ATIT VOI DE LA TELEVIZIUNE ,CIT SI VOI DRAGI COLEGI.SI NU ESTE CORECTA ABREVIERA '' UMF '' DAR E : ''USMF NICOLAE TESTEMITANU''.VA RUGAM CORECTATI-VA.MULTUMIM ANTICIPAT.(PRIETENII FAM. TESTEMITANU).

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: