TIFF 2011: Proiecția filmului «Odessa în flăcări»

13 iunie 2011



Pe data de 7 iunie 2011 in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film Transilvanean (TIFF, Cluj), sectiunea Proiectii Speciale, a fost prezentat filmul «Odessa in flacari» (regia: Carmine Gallone, 1942).

Pelicula filmului „Odessa în flăcări” a fost descoperita întâmplător în arhivele studiourilor Cinecita din Roma (fiind considerata candva definitiv pierduta).

„Odessa în flăcări”, realizat în anul 1942, într-o coproducţie româno-italiană, este consemnat în istoria cinematografiei europene şi nu numai, ca o capodoperă a genului.

Personajul principal al unei poveşti controversate despre cel de-al doilea Război Mondial este Maria Cebotari, mare soprană de origine română.

Având ca subiect drama refugiaţilor din Basarabia, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, ca şi a ororilor comise de trupele NKVD, predecesoarea KGB, filmul a fost interzis după ocuparea ţării de către Uniunea Sovietică, iar protagoniştii acestuia, aruncaţi în închisori.

Depus în arhivele cinematografiei, la fondul peliculelor cenzurate, deci total oprite nu numai de a fi difuzate, dar nici vizionate într-un cadru restrâns, mulţi ani „Odessa în flăcări” a figurat doar în registrul de evidenţă al arhivelor, apoi a dispărut din scripte.

După decembrie 1989, unii cercetători în istoria filmului au căutat zadarnic să dea de urma peliculei, investigaţiile ducând la concluzia că ea a fost confiscată de consilierii sovietici din perioada ocupaţiei, după care a fost scoasă din evidenţe, de către Directia presei şi tipăriturilor, fosta cenzură.

S-a mai descoperit că Securitatea a dat ordin prin care s-a dispus distrugerea unor filme de război din perioada 1940-1944, considerate fasciste şi imperialiste, duşmănoase orânduirii socialiste.
Capodopera cineatografică aparţine regizorului italian Carmine Gallone, unul dintre cei mai renumiţi ai timpurilor sale. Scenariul este semnat de dramaturgul Nicolae Kiriţescu.

„Odessa în flăcări” urma tradiţia inaugurată de primul mare film românesc din 1912, care omagia victoria trupelor române în Războiul de Independenţă din 1877.

„Odessa în flăcări” este o pagină vibrantă de istorie, arătând lumii, în 1942, la Festivalul de la Veneţia, unde de altfel a câştigat Marele Premiu, ce înseamnă ocupaţia bolşevică şi teroarea stalinistă.

Timp de mai bine de o jumătate de secol, despre acest film nu s-a pomenit nimic.

(Sursa: TIFF 2011, Basarabia Literara)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: