Grupul de inițiativă „Anul 1812”, devine de astăzi ONG neafiliată politic

25 iunie 2011

Astăzi, a avut loc adunarea generală a grupului de inițiativă„Anul 1812”, în care a fost luată decizia de transformare a grupului în organizație nonguvernamentală, neafiliată politic, care se va numi Mișcarea Civică „Anul 1812”. Până în această dimineață, numărul celor care au semnat declarația de adeziune a depășit 1.000 de persoane. Solicitări a de adera la Mișcarea Civică au parvenit din partea românilor din mai multe țări europene, din SUA, Canada, India și chiar Dubai.

La evenimentul organizat în sala mare a Uniunii Scriitorilo au fost prezenți oameni de cultură, istorici, jurnaliști și simpli cetățeni, care s-au adunat pentru a se solidariza cu memebrii grupului de inițiavă. Aici au fost prezenți Alexandru Moșanu, Membru de Onoare al Academiei Române, Președintele Grupului de inițiativă „Anul 1812”, Constantin Tănase, directorul fondator al Cotidianului TIMPUL, președintele fun dației cultural-istorice „Anul 1812”, Ion Negrei, președintele al Asociației Istoricilor din RM, istoricii Mihai Tașcă, Demir Dragnev, Gheorghe Negru, precum și scriitorii Nicolae Dabija, Arcadie Suceveanu . Un mesaj de felicitare a fost rostit, în cadrul desfășurării generale, de către primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Edilul a declarat că dacă nu putem schimba istoria, putem construi un viitor sigur, prin cunoașterea trecutului istoric, care ne va feri de experiența amară a anilor 1812 și 1940


În cadrul adunării generale, participanții au stabilit prioritățile și obiectivele Mișcării Civice „Anul 1812” pe parcursul unui an. Printre acestea se enumeră culturalizarea societății civile prin conștienzarea trecutului istoric al RM, organizarea diferitor manifestații pe parcursul unui an cu privire la împlinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Țarist. O altă prioritate a Mișcării o va constitui convingerea instituțuțiilor abilitate de a introducedisciplina Istoria Românilor la examenele de Bacalaureat. Potrivit Directorului TIMPUL, Constantin Tănase, societatea noatră nu-și cunoaște suficient de bine istoria, iar generațiile care vin refuză să o cunoască.

La finele adunării generale a fost ales președintele Mișcării. Prin vot unanim, în calitate de președinte a fost ales istoricul Ion Negrei, președintele Asociației Istoricilor din RM.

sursa: timpul.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: