Georgia: Parlamentul a aprobat legea lustraţiei

4 iunie 2011

Parlamentul Georgiei a aprobat „Carta Libertăţii”, document ce impune anumite restricţii pentru persoanele care au activat în serviciile speciale ale URSS, persoane care au deţinut funcţii înalte în Partidul Comunist şi al Comsomolului din URSS, de asemenea legea impune anumite interdicţii privind amplasarea în locuri publice a simbolicii fasciste şi comuniste şi stabileşte un control strict al surselor financiare care vin de peste hotare.
Autorul Cartei este preşedintele fracţiunii de opoziţie „Georgia puternică”, Gheia Tortladze. Autorul a combinat în acest document două alte proiecte de legi, pregătite anterior, „Legea lustraţiei” şi „Actul patriotului”.
Carta a fost aprobată de către Parlamentul Georgiei în unanimitate. O parte din prevederile acestei carte intrat imediat în vigoare, altele urmează să intre în vigoare începînd cu 01 ianuarie 2012.
Scopul Cartei este de a contribui la buna implementare a legislaţiei în vigoare, prosperarea democraţiei şi asigurarea securităţii statului, de asemenea carta tinde să contracareze tentativele de readucere în societate a idiologiei comuniste şi fasciste.
O parte a Cartei, cu privire la lustraţie, prevede instituirea unor restricţii pentru persoanele care au activat în serviciile speciale ale URSS, au deţinut funcţii înalte în Partidul Comunist şi în Comsomol. Acestor persoane li se interzice să activeze în cadrul Parlamentului, Guvernului, Aparatul Preşedintelui şi altor agenţii aferente conducerii statului.
Pe lîngă restricţiile de a lucra în instituţiile enumerate mai sus, acestora li se mai interzice să deţină grad militar mai înalt de colonel inferior, să activeze în calitate de judecător, conducător al instituţiilor superioare de învăţămînt începînd cu rector şi pînă la conducător al catedrei. De asemenea drumul le este închis şi pentru activitate în domeniul mass media.
Persoanele care cad sub incidenţa acestei legi şi deţin una din funcţiile enumerate, trebuie să părăsească postul în termen de o lună. Persoanele care au colaborat cu serviciile speciale ale URSS, nu vor putea vota pînă cînd informaţia despre activitatea lor nu va fi făcută publică.
Partea a doua a Cartei, cu denumirea „Actul patriotului” descrie un set de măsuri de combatere a terorismului. Printre aceste prevederi se regăsesc securizarea clădirelor strategice, monitorizarea frontierelor oficiale şi neoficiale, monitorizarea traficului de mărfuri care vine în Georgia şi monitorizarea tranzacţiilor financiare internaţionale.
Comisia care se va ocupa cu cercetarea dosarelor ce urmează a fi desecretizate va fi formată de Preşedintele Georgiei, iar în componenţa ei vor intra cîte o persoană din fiecare fracţiune parlamentară. Timp de şase luni comisia va studia dosarele persoanelor care au lucrat pentru serviciile speciale ale URSS. O altă funcţia pe care o va avea comisia respectivă este de elaborare şi implementare a unui plan national de eradicare a ideologiei comuniste şi fasciste.

Sursa: newsgeorgia.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: