Volohii - Românii care n-au auzit de România [video]

11 mai 2011

La doar 200 de kilometri spre nord de Maramures, traieste o comunitate de romani uitata de lume. Ei insisi sunt la un nivel de saracie si de subcultura incat nu stiu ca au rude ceva mai la sud. Isi spun volohi si sunt o comunitate de 10.000 de suflete, in Ucraina, regiunea Transkarpatia. Sunt raspanditi in 11 localitati, dintre care cei mai numerosi sunt in Poroscovo, Vasnita si Obova. Sa nu va mai spunem ca autoritatile romane habar n-au avut de existenta lor... pana i-a gasit presa. Urmariti reportajul video despre volohii nostri de peste Tisa!
Si daca in Romania si-n Maramures ucrainenii sunt respectati si considerati egali in drepturi, nu la fel se petrece cu volohii, carora li se spune...tigani albi. In satul Poroscovo traiesc 1600 de volohi, ce vorbesc o stranie limba romana straveche, iar dintre ei, 1250 sunt copii. Care au invatat limba lor asa... dupa ureche, pentru ca la scoala nu invata. Culmea este ca daca in Maramures, campionii absoluti ai natalitatii sunt ucrainenii din comunitatile de pe raul Ruscova, cu 5-10 copii, dincolo de granita acesti volohi au casele pline de copii, cu 6-12 copii!

Legenda spune ca acea comunitate de romani pierduti de tara lor s-ar fi infiintat ba prin venirea unor ciobani valahi, ba in anii 1360 cand au fost stationati militari de origine valaha. Originea lor s-a pierdut in vremuri insa fie ei tigani albi sau altceva, autoritatle romanesti au o datorie sacra in a ajuta comunitatile lor sa iasa din saracie. Peste vara, satele volohilor se golesc de barbati, care pleaca la munca unde vad cu ochii



sursa: www.maramuresan.ro

7 comentarii:

Alex spunea...

trist frate, trist... :-/

rocsalana spunea...

super informatie, merci, trist, din pacate

Anonim spunea...

Multumesc Dragos! Esti un om de nota 10! Multumesc mult ca ai facut un articol din ideia sugerata!Super!Sanatate si toate cele bune!

Anonim spunea...

Vreau sa iti mai sugerez ceva.. Scrierile lui Karl Marx parintele comunismului despre Romani. "“Limba romana e un fel de italiana orientala. Bastinasii din Moldo – Valahia se numesc ei insisi romani; vecinii lor ii numesc vlahi sau valahi”.

Asa incepe manuscrisul B 63 al lui Karl Marx cu referire la anul 1393" .Sunt multe alte lucruri importante in manuscrisele sale..despre Romani. Precum Moldo-Vlahia sa vestejit la umbra protectiei rus..etc.nam redat cum trebuie citatul ca nu-l mai stiu foarte bine.Este si carte.. se numeste "Insemnari despre romani - Karl Marx". Merita.. sunt multe adevaruri. Sunt descrise exact si evenimentele istorice.

Anonim spunea...

Inca ceva interesant aici am gasit.. e legat de Relatiile Romano-Ruso/Sovieto/Ruse http://www.jurnalul.ro/special/special/arhive-britanice-marx-si-mao-doreau-basarabie-romaneasca-print-61161.html Merita si asta!

Anonim spunea...

Dragos ar mai fi si reactia din 1964 a lui Ceausescu. Dar si ARMA LASER. O legenda care circula si azi in Romania aici e un link despre arma laser a Romaniei. Eu sincer in copilarie am auzit mitul si erau oameni care au spus ca au vazut..batrani desigur. http://tehniciderazboi.blogspot.com/2010/04/laser-arma-romaniei-topit-tancuri.html

Dragoș Galbur spunea...

scrie-mi pe galbur@gmail.com despre tine, poate îți fac cont și ție să poți și singur posta pe acest site.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: