În Moldova, astăzi, Rusia continuă operația Iași - Chișinău

11 mai 2011
Zilele acestea, centrul capitalei statului independent şi suveran Republica Moldova este teatrul unor agresive manifestări ale şovinismului şi imperialismului rusesc, de care nu am văzut nici în timpul guvernării comuniste. Colane de maşini claxonând infernal, cu drapele ale unui stat străin, străbat Piaţa Marii Adunări Naţionale sub privirile grijulii ale poliţiei naţionale. Senzaţia că te afli la Moscova, nu la Chişinău e atât de puternică, încât începi a te ciupi de pleoape şi a te întreba dacă nu cumva ai fost teleportat în timp şi spaţiu. Manifestările nu au nimic în comun cu ceea ce pretind a fi - acţiuni paşnice dedicate zilei biruinţei asupra fascismului.

Lumea civilizată serbează victoria asupra fascismului cu mult calm, pioşenie şi adânc respect faţă de sensibilităţile celor învinşi, fără excese ideologice. Ruşii însă, aici, procedează invers: manifestările lor sunt provocatoare, ei îşi umflă muşchii, nu-şi ascund ura şi resentimentele faţă de foştii duşmani. În definitiv, Rusia nu a încheiat războiul, iar în Moldova în aceste zile ea se comportă ca în timpul Operaţiei Iaşi-Chişinău. Astfel, la Chişinău, ruşii nu serbează Ziua Biruinţei asupra fascismului, ci îşi marchează dominaţia asupra acestui teritoriu, care este pentru ei nu numai o „zonă de cultură şi spiritualitate pravoslavnică”, ci şi una de politică rusească.
AIE-2 o alianţă prorusească, antiromânească şi antieuropeană?

Sub privirile mute ale guvernării Alianţei „democratice şi proeuropene”, asistăm de fapt la un spectacol obraznic de demonstraţie a poftelor imperiale ruseşti, la o resurecţie periculoasă a spiritului militarist revanşard rusesc. Comportamentul Rusiei jigneşte adânc demnitatea noastră naţională, pune sub semnul întrebării respectul ei faţă de independenţa şi suveranitatea acestui stat. Şi totuşi, în situaţia creată, nedumeririle şi întrebările nu vizează Rusia, ci personal liderii Alianţei de guvernământ - în special, pe preşedintele Lupu şi premierul Filat (de la Ghimpu nu ai ce cere, el nu-i în cărţi). Înglodaţi în mizeria luptelor intestine pentru putere, aceştia nici nu observă că, de fapt, au cedat - deocamdată, numai capitala RM - „coloanei a cincea” a Moscovei. Nu pot în această ordine de idei să nu citez şi să nu-i dau dreptate Vitaliei Pavlicenco, care scria duminică pe blogul ei: „Am privit astăzi ce s-a întâmplat la Chişinău şi am ajuns la concluzia că nici pe timpul comuniştilor nu era, în capitală, sabatul adoratorilor ocupanţilor sovietici. Mie îmi este ruşine pentru guvernarea zisă liberală şi democratică, în care cei care vor a ne demonstra că suntem stat rusesc şi satelitul pe veci al Moscovei fac ce vor şi nu întâlnesc nici o contra-acţiune. PNL a marcat Ziua Europei pe 9 mai 2008, în plin regim comunist. Acum vedem un sabat rusesc. Uluitor! Şi să-mi mai spuneţi că partidele de la guvernare nu sunt toate - repet, toate! - proruseşti! Până şi europenii se prostituează în RM şi schimbă Ziua Europei aici când vor, numai să le facă pe plac ruşilor, care le dau gaze. Ruşine!”.

AIE readuce Moldova la sânul maicii Rusia

Ştiu, acest punct de vedere al Vitaliei Pavlicenco, la fel ca şi comentariul meu, vor fi din start calificate drept extremiste, radicale, prounioniste, fasciste ş.a.m.d. - în ultimii ani, la noi, orice manifestare de demnitate naţională şi orice tentativă nevinovată de a opune rezistenţă poftelor imperiale ale Kremlinului sunt declarate extremiste. A-ţi apăra demnitatea naţională este un act de extremism, iar a remorca RM la carul imperial rusesc - o manifestare de patriotism moldovenesc. Actuala conducere a RM nu are nicio reacţie faţă de atacurile mediatice ruseşti împotriva României. Lupu merge la Bucureşti şi-l asigură pe preşedintele Băsescu de cursul proeuropean al RM şi de sentimentele de respect ale RM faţă de România, revenit la Chişinău însă asistă mut la ura dezlănţuită de ruşi împotriva românilor. Suntem astfel în drept să-i întrebăm pe liderii Alianţei: ce fel de alianţă e aceasta, domnii mei - de integrare în Europa sau de readucere a Moldovei la sânul maicii Rusia?
Că manifestările ruseşti de la Chişinău au o clară orientare antiromânească ne-o demonstrează comentariile de pe site-urile proruseşti din Chişinău. Cum se spune, pasărea pre limba ei piere. Iată doar câteva „comentarii” spicuite de pe OMG.MD.
- Pobeda!!! Biruinţa!!! Pobeda!!! Biruinţa!!! ЖОС РОМЫНИЯ MAPE!!;
- Румыны!! Это не ваш праздник! Успокойтесь и идите на помынтул воштрий! (Românilor, aceasta nu e sărbătoarea voastră! Liniştiţi-vă şi duceţi-vă pe pământurile voastre!);
- Румыния развалится, венгры уйдут в свое государство, болгары в своё, и произойдет возрождение MOLDOVA MARE! Славяне за возрождение MOLDOVA MARE! (România se prăbuşeşte, ungurii vor pleca în statul lor, bulgarii la fel şi se va produce renaşterea MOLDOVEI MARI! Slavii sunt pentru renaşterea MOLDOVEI MARI);
- …НЕ ПОЗВОЛИТЬ фашистским-националистам-унионистам обманывать НАШИХ детей бредом о „великой цыгании”,о том,что мы часть этой цыгании!!! (Nu vom permite unioniştilor naţionalişti fascişti să-i mintă pe copiii noştri cu aiureli despre „marea ţigănie”, despre aceea că noi suntem o parte a acestei ţigănii!!!).
Astfel, sub pretextul că am fi o ţară democratică în care este asigurat dreptul la libera exprimare, statul nu reacţionează în niciun fel la aceste reacţii xenofobe, care incită la ură, care jignesc sentimentele unei bune părţi a cetăţenilor R. Moldova.
P.S. Eh, domnule Leancă, domnule Leancă…

Duminică, în cadrul manifestărilor de lansare a PLDM în alegerile locale, ministrul Iurie Leancă, într-un „subtil” limbaj metaforic şi diplomatic, a spus că Stejarul e puternic, că furtunile care se mai bat asupra lui îi pot rupe doar un „ram mai slab”, că mai există şi „uscături”… Toată lumea a priceput cine-s „uscăturile” - foştii săi colegi C. Vieru, V. Nagacevschi, A. Tănase, M. Godea, fondatorii PLDM. Din câte îmi amintesc eu, dl Leancă a apărut la umbra Stejarului mai târziu, când „ramurile slabe” şi „uscăturile”, riscând nu numai carierele lor, făcuseră deja partidul, iar domnia sa venind de-a gata, ca un boier… Păcat că şi oamenii pe care i-am considerat integri sunt atacaţi de procesele moldoveneşti de deshidratare morală.

Constantin Tănase
sursa: www.timpul.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: