Ultima scrisoare a mareșalului Ion Antonescu, către soție

21 aprilie 2011

«Scumpa mea Lica,
Am stat cu capul sus si fara teama in fata judecatii, dupa cum stau si'n fata Justitiei Supreme. Asa sa stai si tu!
Nimeni in aceasta tara nu a servit poporul de jos cu atata dragoste, pasiune, dezinteres, cum am servit eu. I-am dat totul, de la munca pana la banul nostru, de la suflet la viata noastra, fara a-i cere nimic. Nu-i cerem nici azi. Judecata lui patimasa de azi nu ne injoseste si nu ne atinge. Judecata lui de maine va fi dreapta si ne va inalta.
Sunt pregatit sa mor, dupa cum am fost pregatit sa sufar. Dupa cum si viata mea, toata viata mea, mai ales in cei patru ani de guvernare, a fost un calvar. A ta, de asemenea, a fost inaltatoare. Imprejurarile si oamenii nu ne-au ingaduit sa facem binele pe care impreuna am dorit cu atata pasiune sa-l facem tarii noastre. Suprema vointa a decis altfel. «Am fost un invins», au fost si altii…, multi altii. Dupa dreapta judecata, istoria i-a pus la locul lor. Ne va pune si pe noi. Popoarele in toate timpurile si peste tot au fost ingrate. Nu regret nimic si nu regreta nimic. Sa raspundem la ura cu iubire, la bine cu mangaiere, la nedreptate cu iertare.
Ultima mea dorinta e sa traiesti. Retrage-te intr'o manastire. Acolo vei gasi linistea necesara sufletului si bucata de paine care azi nu o mai poti plati. Am sa rog sa fiu ingropat langa ai mei, care mi-au fost strabuni si calauzitori, acolo la Iancu Nou. Voi fi intre cei cu care am copilarit si am cunoscut si durerile si lipsurile. Imprejurarile ne-au indepartat viata de ei, dar sufletul meu nu-i va uita niciodata. Poate vei gandi ca tot acolo langa mine trebuie sa fie si ultimul tau locas.
Scoborand in mormant eu azi, tu maine, ne vom inalta, sunt sigur, acolo unde va fi singura si dreapta rasplata.
Te strang in bratele mele cu caldura. Te imbratisez cu dragoste. Nici o lacrima!
Ion»

(Sursa: Paul Goma, Saptamana Rosie, varianta 2008)

7 comentarii:

Aneta spunea...

Mi-a fost zis ca este penultima scrisoare a maresalului Ion Antonescu si sunt omise unele fragmente din text.
Voi face corectarile dupa ce va fi distribuit textul autentic al scrisorii.

mucatralis spunea...

MARESALUL ANTONESCU un alt martir al neamului romanesc, cu adevarat poporul roman este un popor ingrat ,pe toti cei care au vrut sa-i spele pata de rugina din obraz i-a omarat ,iar pe vanzatorii de neam i-a lasat sa traiasca linistiti pana la adanci batraneti ,este de ajuns sa privin exemplele din ultimii o suta de ani ai istoriei noastre

Marcel spunea...

Cel mai mare Patriot din istoria neamului nostru!

Anonim spunea...

Un mare general, o personalitate cu adevarat!

Anonim spunea...

Asha personalitati acum trebuiesc!!!!

Vasilescu Gabriela spunea...

Textul nu este cel corect, iar scrisoarea este penultima către Maria Antonescu, ultima este datată 31 mai 1946 !

Adrian spunea...

Listening is all I ask of. No judgement in your eyes. Try to understand. Not only to try, but to try your best. Take notice of what I’m saying. Only so, when I’m happy, sad, or mad, you’ll know why.logo design

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: