Ce vor moldovenii din .md?

19 aprilie 2011
Ce vor moldovenii din .md?



Pe parcursul ultimelor săptămâni, municipiul Chişinău a fost invadat de zeci de panouri publicitare care fac reclamă unui site intitulat moldovenii.md. Potrivit autorilor proiectului, care de altfel îşi păstrează anonimatul, site-ul îşi propune a fi „o internet enciclopedie despre pământul moldav şi oamenii care se consideră moldoveni”.
„Moldoveni, cunoaşteţi-vă istoria!”, „Fiţi mândri că sunteţi moldoveni!”, „Moldoveni, iubiţi-vă patria!” sunt câteva dintre îndemnurile care te întâmpină la cele mai aglomerate intersecţii ale capitalei. Istoricii atrag atenţia că site-ul lansează acelaşi mesaj de manipulare şi îndoctrinare ideologică şi propagandistică promovat anterior de conducerea comunistă, precum şi de site-uri cum ar fi patrioti.md. sau ava.md.
Fost student în România, azi promotor al moldovenismului
După mai multe telefoane la primărie şi la companiile de publicitate, reuşim să luăm legătura cu directorul companiei Media Curier SRL, responsabilă de promovarea acestui site. Director al companiei se dovedeşte a fi un absolvent al universităţii Babeş Bolyai din România, jurnalistul de la Moldova 1, Dumitru Chitoroagă, care din start ne informează că este „adept al valorilor moldoveneşti”. Solicitat să ne spună mai multe despre proiect şi autorii acestuia, Dumitru ne informează că sunt în jur de 50 de autori, numele cărora vor fi făcute publice peste 2 – 3 săptămâni în cadrul lansării oficiale a site-ului.
„Cert e că printre autori nu figurează Igor Dodon, Victor Stepaniuc sau alţi politicieni. Sunt doar academicieni şi oameni de cultură” ne asigură acesta. Potrivit lui, finanţatorii sunt oameni de afaceri, „şi niciun membru de partid”. „Aşa cum nu veţi şti cine finanţează cluburile sportive din Chişinău, nu veţi afla nici cine-s finanţatorii acestui site”, ne mai spune Dumitru.
Diana Gurschi, şefa Direcţiei juridice din cadrul Primăriei capitalei, a declarat pentru JURNAL că deocamdată primăria nu a înregistrat nicio plângere din partea cetăţenilor referitor la conţinutul panourilor publicitare care fac trimitere la acest site.
Mesaj revoltător
Doctorul în istorie Emil Dragnev e de părerea că dacă ar fi fost vorba doar de apariţia site-ului, mai treacă-meargă, mult mai revoltătoare sunt însă mesajele care te întâmpină de la fiece colţ de stradă. „Site-ul se înscrie într-un program de poluare a spaţiului informaţional, cu mesaje eronate.

Din punct de vedere al regulilor democratice, nu cred ca cineva nu ar avea dreptul să-şi spună opinia. Dar dacă îşi face publicitate pe teritoriul întregii republici, iar site-ul conţine evident lucruri eronate, cel puţin din punct de vedere istoric, autorităţile nu trebuie să treacă cu vederea acest lucru. Am mai citit articole similare pe alte site-uri cum ar fi patrioţii.md, moldova today, dar acolo cel puţin ştiam cine-s autorii site-ului, pe când aici nimeni nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru conţinutul acestuia. Mi-am aruncat o privire pe moldovenii.md. Aceleaşi texte le-am citit anterior în rusă. Observ cel puţin că au luat legătura cu un redactor care le traduce textele în limba română”, a mai specificat istoricul.

Jurnal de Chișinău

1 comentarii:

Unknown spunea...

vor sa le fie facuta o "vizita virtuala" de catre cei de la R.N.S.

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: