Transnistria - o regiune suspectă

21 martie 2011
Deutsche Welle: Transnistria - o regiune suspectă


"Cel mai mare muzeu al comunismului sub cerul liber", "lucru straniu pe harta Europei", "Uniunea Sovietică într-o cutie de conserve". Așa este calificată regiunea transnistreană în mass-media occidentală, însă nu oricare jurnalist occidental ar risca să viziteze  această fâșie îngustă de pământ între Republica Moldova și Ucraina.

Prima încercare de a trece hotarul din partea Ucrainei a suferit eșec. După ce autobuzul a stat la vamă preț de câteva ore, poliţistul de frontieră transnistrean a decis să interzică accesul pe teritoriul regiunii fără a oferi careva explicații. Potrivit acestuia, i s-a ordonat "de sus". 


Din această cauză grupul de jurnaliști de la International Journalists' Network a fost nevoit să ocolească Transnistria pentru a mai încerca încă o dată să treacă hotarul printr-un alt post vamal."Tiraspolul semăna cu un oraș militar: peste tot - oameni în uniformă. Atmosferă generală a orașului părea destul de ciudată - un fel de amestec de depresie post-sovietică şi capitalism agresiv. Simbolistica RMN cu seceră şi ciocan alternează cu panourile publicitare de tip occidental", descrie capitala regiunii separatiste editorialista de la Deutsche Welle, Olga Sosnițki.Lângă monumentul lui Suvorov, miliția îi dispers pe pensionari care vin aici să vândă câte ceva. "E foarte greu să supraviețuiești cu o pensie de doar 600 de ruble transnistrene aşa că încercăm să vindem niște catrafuse" s-a plâns femeia. Astăzi ea a adus de vânzare niște cizme vechi și o tigaie."General vorbind, Transnistria a produs o impresie ambiguă asupra jurnaliştilor germani. Aceștea se aşteaptau să vadă un fel de RDG şi, prin urmare, au fost surprinși să vadă o libertate a deplasărilor cetățenilor nerecunoscutei RMN, majoritatea dintre ei având în afara paşaportului transnistrean cel puțin încă unul rus, ucrainean, sau moldovenesc", a conchis  editorialista de la Deutsche Welle."Este o regiune cam suspectă," a caracterizat Transnistria unul dintre participanţi la călătorie.Sursa: UNIMEDIA cu referire la dw-world.de

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: