Primul moldovean român și în acte

26 martie 2011

Profesorul şi scriitorul Mihai Ciubotaru din Chişinău este primul cetăţean al Republicii Moldova care a obligat prin judecată autorităţile să-i scrie „român” în loc de „moldovean” în certificatul de naştere, la rubrica „naţionalitate”.
Serviciul Stare Civilă i-a eliberat actul la 23 martie 2011, după ce bărbatul s-a judecat opt ani ca să obţină dreptul de a fi român în acte. Verdictul final a fost dat de Curtea Europeană care a obligat Guvernul de la Chişinău să respecte prevederile Convenţiei Europene pentru apărarea drepturilor omului în ce priveşte acordarea dreptului fiecărui individ de a se autoidentifica din punct de vedere etnic şi de a-şi modifica actele de naştere.
Lui Mihai Ciubotaru i s-a oferit dreptul ca şi părinţii săi să redevină, post-mortem, români. „Părinţii mei s-au născut în Basarabia, pe atunci parte componentă a României. În perioada postbelică, autorităţile sovietice le-au distrus actele româneşti şi le-au perfectat acte noi unde nu era menţionată naţionalitatea”, a menţionat Mihai Ciubotaru.

GUVERNUL A REACŢIONAT LA RECOMANDĂRILE CEDO

Guvernul nu a putut ignora recomandările CEDO şi la 23 martie 2011 a aprobat modificarea Legii privind actele de stare civilă, prin care s-a propus excluderea menţiunii privind naţionalitatea din toate documentele, cu excepţia certificatului de naştere în care apartenenţa etnică să fie scrisă doar la dorinţa solicitantului, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.
Această prevedere vine să conformeze cadrul legislativ naţional cu standardele internaţionale. Pentru a intra în vigoare, modificarea legislativă urmează să fie adoptată de Parlament

7 comentarii:

Anonim spunea...

Un precedent ce nu poate fi trecut cu vederea şi care cere a se face ordine nu numai în acte, dar şi în istorie!!! :)

Anonim spunea...

Super!!! As dori sa am si-n buletinul meu scris: ROMAN.

Anonim spunea...

Bravo lui, om adevarat. Eu vreau ca in buletinul meu sa scrie ROMANIA. Hai sa sarbatorim Unirea maine pe 27 !

Anonim spunea...

Noi toţi ar fi trebuit să avem în acte naţionalitatea de ROMÂNI,Bravo d-lui Ciubotaru,tot respectul !!!!!

Anonim spunea...

cred ca voi face neaparat si eu o adresare

jurnieks spunea...

Tot respectul meu fata de domnul Cibotaru!

Anonim spunea...

felciitari..
din pacate sunt foarte putini basarabeni ca dansul ..

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: