Ziua Naționale a României în Comunitatea Valenciana din Spania

3 decembrie 2010
Ca simbol al dialogului civic, integrarii si al bunei convietuiri cu poporul spaniol, mediile romanesti din Comunitatea Valenciana au decis organizarea unei ample suite de manifestari dedicate sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, in perioada 27 noiembrie 2010 - 20 decembrie 2010, transmite Romanian Global News, care citeaza Ambasada Romaniei la Madrid.


Activitatile, desfasurate cu participarea autoritatilor publice locale, sunt initiate sau sustinute de catre Consulatul Romaniei la Castellon de la Plana.

Vineri 3 decembrie la Benidorm si luni 20 decembrie la Altea, Alicante, asociatia "Ulpia Traiana", condusa de doamna Dorina Apostol, va organiza doua evenimente dedicate Romaniei. Semnificatia zilei de 1 decembrie - evocarea momentului Alba-Iulia - va fi prezentata de catre elevii cursurilor de limba, cultura si civilizatie romaneasca din Benidorm, urmata de o colectie de colinde in interpretarea corului "Eben-Ezer" din Benidorm, de muzica si dansuri populare ìn interpretare grupului folcloric "Ardeal - Promania" din Altea si de o degustare de vinuri si aperitive traditionale romanesti. In Benidorm si in localitatile din proximitate, traiesc circa 10.000 de romani.

Sambata, 4 decembrie 2010, va avea loc sarbatorirea Zilei Nationale de catre asociatiile romanesti din localitatile Vall d'Uixo si Albocasser din provincia Castellon, la care vor lua parte si reprezentantii consulatului roman.

Marti, 7 decembrie 2010, componentii Coralei Armonia din Constanta se vor intalni, la sediul Consulatului Romaniei, cu un grup de elevi ai cursului de limba, cultura si civilizatie romana din localitatile Castellon de la Plana si Onda. Vor fi selectionate cele mai frumoase desene dedicate Romaniei, iernii, Sfantului Nicolae si Craciunului, iar copiii vor primi daruri simbolice.

Pe 27 si 28 noiembrie 2010, Asociatia "AROVA" din Calpe, provincia Alicante, a organizat in piata centrala a orasului un festival al traditiilor culturale si gastronomice romanesti. La invitatia presedintei asociatiei, doamna Florentina Mohanu, au concertat formatiile Haiducii si Etnic din Romania, alaturi de grupul de dansuri populare "Craii muntilor" din Calpe. In mijlocul reprezentantilor celor circa 5000 de cetateni romani din regiunea Calpe s-au aflat si reprezentantii Consulatului Romaniei la Castellon de la Plana.

Asociatiile "Origini latine" si "Ciudad de Elche" din Elche, Alicante, au sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei pe 28 noiembrie 2010 impreuna cu autoritatile locale si cu reprezentantii consulatului roman, sub genericul "Ziua Marii Uniri". Primarul localitatii, domnul Alejandro Soler Mur, a raspuns cu entuziasm invitatiei celor doi presedinti de asociatii, domnii Gabriel Ionescu si Marius Catalin Buzea. In zona municipiului Elche locuiesc circa 10.000 de romani.

Tot pe 28 noiembrie 2010, presedinta asociatiei "Razesii" din Calpe, doamna Ersilia Constantin, impreuna cu ansamblul folcloric "Transilvania PRomania" din Altea, au invitat comunitatea romaneasca precum si echipa consulatului la un eveniment artistic, ai carui invitati speciali au fost membrii formatiei "Compact" din Cluj-Napoca.

Peste 300 de romani au participat duminica, 28 noiembrie 2010, la sarbatoarea Zilei Nationale in localitatea Onda din provincia Castellon. Alaturi de reprezentantii consulatului Romaniei, presedintele asociatiei, domnul Nicusor Mocanu, a invitat la eveniment ansamblul folcloric "Almas rumanas" din Valencia, preotul paroh din Castellon, primarul localitatii, domnul Juan Miguel Salvador Pérez, presedintele parlamentului provincial, domnul Carlos Fabra, precum si celelalte asociatii romanesti din provincie. Localitatea Onda numara circa 600 de cetateni romani.

In Oropesa del Mar, Castellon, unde traiesc circa 1200 de romani, sarbatoarea este organizata in zilele de 30 noiembrie si 1 Decembrie 2010. Invitatiei presedintelui asociatiei romanesti locale, domnul Viorel Bidae, la expozitia de costume, obiceiuri si gastronomie, i-au raspuns primarul Rafael Albert Roca, consilieri local si provinciali, directorii scolilor cu predare in limba romana, lideri ai asociatilor de romani, precum si consulul Romaniei, Liviu Popa.

Ziua de 1 Decembrie este sarbatorita si la sediul Comandamentului Corpului de Reactie Rapida NATO din Betera, Valencia, la initiativa grupului de ofiteri romani aflati in misiune. Peste 150 de militari din statele membre NATO au asistat la ora 12.30 la momentul onorului Drapelului national, iar seful oficiului consular din Castellon a prezentat audientei semnificatia Zilei Nationale.

In seara zilei de 1 Decembrie, Consulatul Romaniei la Castellon de la Plana, provincie in care locuiesc aproape 60.000 de romani, a organizat in sala de festivitati a hotelului Intur o intalnire a reprezentantilor mediului asociativ roman, jurnalistilor si autoritatilor publice provinciale. Corala "Armonia" a Facultatii de Teologie Ortodoxa din Constanta au intonat imnul national, iar cei prezenti au asistat la un microrecital de pian.

Seara s-a incheiat cu o reuniune a Fundatiei Ortodoxe "Sfantul Nicolae" din Castellon, organizata la hotelul Centro din localitate, prilej cu care se s-au decernat premii ale societatii civile pentru personalitatile romane si spaniole care au contribuit la amplificarea bunelor relatii dintre cele doua comunitati.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: