WikiLeaks: Rusiei nu-i place exemplul Estoniei pentru Moldova și Georgia

20 decembrie 2010
Wikileaks: Federației Ruse nu-i este pe plac exemplul oferit de Estonia țărilor precum Moldova, Georgia și Ucraina
Promovarea democraţiei şi stabilităţii în regiune este una din prioritățile cheie ale politicii externe a guvernului eston. Georgia, Ucraina și Republica Moldova sunt ţările cu prioritate în a oferi asistenţă pentru dezvoltare, se spune într-un document desecretizat recent de Wikileaks.

Guvernul Estoniei întotdeauna a sprijinit proiecte de asistenţă tehnică şi a ajutat la consolidarea tinerelor democraţii din aceste țări în mai multe domenii - de la instruirea funcţionarilor publici şi personalului militar, până la ajutor în securizarea frontierei, aplicarea legii, reforme economice, etc.

Potrivit documentului, oficialii de la Tallinn sunt conștienți că succesul țării lor în reformarea instituţiilor sale politice şi economice în drumul spre NATO şi aderarea la UE servește drept un exemplu pentru țările din regiune. Guvernul eston este de părere că securitatea pe termen lung şi stabilitatea regională depinde în ultimă instanţă de faptul dacă aceste ţări se vor apropia mai mult de Bruxelles şi se vor îndepărta de Moscova.

Pe de altă parte, ex-președintele Parlamentului, Ene Ergma, consideră că Rusiei nu-i place exemplu bun pe care-l oferă Estonia altor state din regiune. Ministrul Apărării al Estoniei, Jaak Aaviksoo a sugerat că Rusia încearcă să se spele de "situaţia confuză" în care s-a pomenit după guvernarea lui Elţîn, menționând că Guvernul de la Moscova are interese în ţările baltice şi din Europa de Est, deoarece o Rusie slabă "întotdeauna termină prost".

Cu toate că Guvernul Estoniei trimite mesaje dure ţărilor în tranziţie, oficialii de la Tallinn consideră că aceste ţări au nevoie de încurajare și sarcini concrete puse în fața instituțiilor statului ca ele să se menţină pe calea cea dreaptă, se mai spune în document.

Documentul publicat de rusrep.ru nu face referință la o dată concretă. Potrivit sursei, aceste informații ar fi fost trimise Guvernului american de reprezentanții misiunilor diplomatice în Capitala estonă. 

Sursa: UNIMEDIA cu referire la rusrep.ru

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: