Legea nu acceptă ca un moldovean și o moldoveancă să dea naștere unui… român

10 decembrie 2010
Nu i s-a făcut dreptate în Republica Moldova și a apelat la CEDO. Este cazul lui Mihai Ciubotaru, președintele Societății Scriitorilor Români din Basarabia, care a vrut să fie trecut “român” în dreptul rubricii “naționalitate” din actele de identitate.

Curtea Europeană i-a dat dreptate, considerând că i se încalcă drepturile privind respectarea vieții private. Hotărârea CEDO însă nu a fost pusă în aplicare până acum de autoritățile de la Chișinău.
“Articolul 68 din Legea privind actele de stare civilă nr.100-XV din 26.04.2000 nu admite rectificarea naţionalităţii părinţilor în actele de naştere ale copiilor, pe baza actelor de identitate sau de stare civilă ale bunicilor şi ale altor ascendenţi, dacă în actele părinţilor nu se atestă informaţia privind naţionalitatea la care pretinde solicitantul” este răspunsul pe care l-a primit Mihai Ciubotaru din partea ministerului Justiției din Republica Moldova. Cum însă niciun cetățean al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, predecesoarea actualei Republici Moldova, nu avea voie să se declare de naționalitate român, legea este în defavoarea acelor cetățeni care se autoidentifică drept români.
În aprilie 2004, Mihai Ciubotaru a depus la Oficiul de Stare Civilă din sectorul Râșcani, municipiul Chișinau, un dosar cu documentele necesare prin care solicita corectarea numelui de familie și a prenumelui din certificatul de naștere în conformitate cu normele literare ale limbii române, a numelui de familie al părinților. În plus, a solicitat înscrierea în certificatul de naștere a naționalității “român”, în loc de “moldovean”. Dupa mai mult de doua luni de analiză, OSC Râșcani i-a transmis lui Ciubotaru Mihai duplicatul certificatului de naștere solicitat. Însă modificarile solicitate nu au fost realizate în totalitate: Cebotari a devenit Ciubotaru, lăsând Mihail, deși solicitarea fusese pentru Mihai. Functionarii Chisinaului au refuzat să transforme “moldovean” în “roman”.
În cadrul unei conferințe de presă organizată de Partidul Național Liberal din Republica Moldova, condus de Vitalia Pavlicenco, Mihai Ciubotaru a declarat: “Consider că justiția din Republica Moldova continuă a fi una gubernială, cu subordonare într-o țară străină, la Moscova mai exact pentru că, conform deciziei CEDO, odată cu intrarea ei în vigoare la 27 iulie 2010, timp de 3 luni de zile ei trebuiau să o execute în sensul respectării dreptului meu istoric de a mă considera român.”.
Mihai Ciubotaru este scriitor şi profesor de limbă franceză. Părinţii lui s-au născut în 1927 şi 1928, în Basarabaia, care atunci făcea parte din România.
Spre deosebire de Republica Moldova, în majoritatea statelor europene, actele de identitate și de stare civilă nu conțin mențiuni privind aparteneța etnică a cetățeanului.

1 comentarii:

valy spunea...

....în 2004 cînd comuniștii au făcut recesămîntul populației nimeni nu a întrebat naționalitatea doar cetățenia și clar că cu toții suntem cetățenii moldovei dar de Naționalitate ROMÂNĂ! Le place mult să opereze cu % precum doar 2-3 procente se socot Români însă nu e așa.. + - cîteve mii sau zeci de mii de venitici și mancurți restul populației sunt 100 la 100 Români căci cu toții avem rude la sigur pînă în a treilea grad de rudenie (conform legii) ce au fost cetățenii României mari! ... .

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: