Acei patru pot fi doi?

9 decembrie 2010
Precum Vladimir Vladimirovici-ul din metropola răsăriteană nu prea dă frîu liber „ copilaşilor” săi CSI-şti, este şi de aşteptat ca, anume aceşti “ copii”, Vladimirii şi Ilicii de la noi să guverneze nestingherit R Moldova după alegeri.
Unele secvenţe din filmul electoral moldovenesc din noiembrie, mă duc la nefericita idee că R Moldova poate fi guvernată de o coaliţie de afacerişti. Lupta preelectorală, ce se ducea între concurenţi, a confirmat faptul că politicienii noştri neocomunişti şi comunişti, care în majoritate au guvernat R. Moldova de pînă acum, şi-au făcut averi de milioane de Euro ,anume fiind la guvernare ori în preajma “Palatului”.
A face avere într-un stat agrar precum este R.Moldova, e prea dificil, dacă nu, chiar imposibil. Deci,cea mai profitabilă afacere de la noi este Guvernarea R.Moldova. Iată pentru ce unii se luptă, alţii să tîrîie pentru a ajunge la guvernare. N-a mai rămas mult pentru ca dînşii, cu ajutorul nostru, să deschidă larg porţile Noii Orînduiri naţionale, veche prin esenţa evenimentelor.
Tot aici şi Rusia, îşi arată prezenţa prin mesajele sale hegemoniste, demonstrînd prin aceasta faptul, că Metropola n-a plecat din R Moldova, iar ca acest mesaj să fie mai clar pentru mioriticii de noi l-a delegat pe generalul KGB-ist Narîşkin la Chişinău. Să ne împotrivim, dacă putem. Cum? Prin cine să ne împotrivim de amestecul brutal al Moscovei, după ce-am pus ştampila pe buletinul de vot, după ce am delegat împuternicirile noastre deputaţilor aleşi? Să ieşim în stradă, poate fi un scenariu plănuit din timp. Mai mult, poate fi un proiect rusesc pentru a crea haos în R Moldova şi a scoate masele în piaţă. Poate fi o provocare faţă de care trebuie să fim foarte atenţi şi înţelepţi.
În fine, nu Narîşchin, Lupu şi Voronin au decis la votarea din 28 noiembrie. Ei, sunt doar jucători politici pe tabla geopoliticii ruseşti. Au decis acei care i-au votat pe Lupu şi Voronin, acei săraci care mai cred în comunizm şi în acea Rusie, care nu se poate despărţi de Smirnov şi palma de pămînt Tiraspol.
Situaţia de astăzi este rezultatul spălării creerilor de aproape 70 de ani. O bună parte din cetăţeni au votat comuniştii-burghezimea mare, care din născare sunt slujile Moscovei. O altă parte din cetăţeni au votat pe “ai noştri” – pe acei care mai cred în Rusia ca un”Aliat strategic”,adica un fel de prieten la cătăramă.
La momentul actual, postelectoral ,aceşti “Ai noştri” par a fi nişte lei puternici care nu pot încăpea într-o cuşcă. Din păcate Alianţa pentru Integrare Europeană , constituită anul trecut mai mult pe principiul ” duşmanul duşmanului meu îmi este prieten”, în anul curent poate avea efectul bumerangului. Au zăngănit puţin spre comunişti, l-au „scuturat” puţin pe Voronin, ca astăzi, cu cărţile în mînă Lupu să profite de Voronin cu sprijinul Moscovei, să-l anihileze pe Filat şi să-l încerce de „ minte „ pe Ghimpu. Scenariul este foarte bine punctat .
Am încercat şi noi marea cu degetul , dar n-a venit valul cel mare care aduce schimbarea. Mai tîrziu, poate prea tărziu pentru unii rătăciţi, vom înţelege că Dumnezeu ne-a dat o şansă, iar noi n-am înţeles-o pînă la capăt. Cu toate plusurile şi minusurile Dlui Ghimpu, am avut totuşi, o conducere, care ne-a dat de înţeles , că nu putem fi veşnicii intimidaţi, că putem fi şi verticali, că putem avea şi demnitate naţională, că suntem la noi , acasă.
“Încăpăţinarea” Preşedintelui-interimar , pe care unii au susţinut-o şi o vor susţine pe viitor, a dat un suflu nou speranţelor noastre, însă astăzi, după alegeri, sesizăm tot mai mult că putem rămîne acolo, cu trecutul, de unde nici decum nu putem ieşi la lumină.
Acei mulţi şi acei “şefi mari” care nu l-au agreat, care continuă să-l urască şi să-l bîrfească, desigur au opţiunele lor:– să se descotorosească de astfel de politicieni ca Ghimpu, pentru a înnoi tratatul de vasalitate cu succesorul acestuia.
Politicul încrucişat cu economicul, economia infiltrată tot mai adînc în politică—iată adevărul ce urmeză a ieşi la suprafaţă. Să fim realişti, deoarece , corporatiştii, afaceriştii şi monopoliştii din răsărit nu vor ceda atît de uşor terenul R Moldova cu filialele lor Chişinău-Tiraspol, sfera lor tradiţională de influienţă economico-financiară şi geostrategică.
Securistul Narîşkin n-a venit la noi, din mare dragoste pentru moldoveni şi pentru bunăstarea noastră. El cunoaşte destul de bine nostalgia incurabilă a mulţimii de la noi pentru trecutul “ luminos” al comunismului sovietic, doar mulţimea , la rîndul ei ţinută în mrejele propogandei comuniste, nu cunoaşte adevăratele intenţii ale “trimisului special “ de la Moscova.
Vizavi de concepţia ei hegemonistă, Moscova s-a cam pus pe jar cu Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), venită la guvernare anul trecut. Contrar piedicilor şi interesului răsăritean Alianţa începuse, tot mai constructiv şi mai îndrăzneţ să conlucreze cu forurile internaţionale şi europene. Această mişcare tot mai vizibil excludea influienţa politică rusească în teritoriul dat. În majoritatea sa excludea şi unele pîrghii economice ale giganţilor monopolişti din Rusia cu filialele Chişinău-Tiraspol-Bălţi-Comrat.
Citisem cîndva un slogan semnificativ şi pentru noi, moldovenii-basarabeni: “Idealul meu este libertatea, dar nu s-a inventat glonţul care poate ucide un ideal”.
Undeva,în adîncul cugetului şi logicii lucide, cred că toate aceste scenete postelectorale, sunt nişte tactici politice pentru care, prin şantajarea lor reciprocă, fiecare în parte îşi pregăteşte felia pe care va fi pus untul. Nu sunt atît de naivi, aceşti politicieni trecuţi de vîrsta iluziilor roze pentru a da cioara din mîni pe vrabia din copac.

MARIA HERŢA

1 comentarii:

Valentin spunea...

http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2010/12/diplomatia-europeana-vs-grohaitul.html

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: