Nereguli la alegeri, semnalate de observatori

28 noiembrie 2010
Mai multe nereguli au fost descoperite la secţiile de votare
Întârzieri în deschiderea secţiilor de votare, lipsa agentului termic, prezenţa organelor de forţă în interiorul secţiilor de vot, tentative de fraudă, dificultăţi tehnice sunt principalele nereguli depistate de observatori în primele ore de desfăşurare a scrutinului legislativ din Moldova.

Observatorii organizaţiei Promo-LEX semnalaseră, până la ora 11.00, că un număr de secţii de votare din ţară s-au deschis cu întârziere. De asemenea, ei au constatat încălcarea procedurilor electorale în unele secţii de votare.

Prezenţa persoanelor neautorizate a fost atestată în mai multe secţii de votare: este vorba despre persoane fără legitimaţii, persoane fără ecusoane care întreabă alegătorii despre opţiunea de vot, reprezentanţi ai poliţiei în secţii de votare.

În raionul Criuleni, pe traseul Chişinău -Criuleni, circulă un autobuz cu afişaj electoral PCRM lipit pe exteriorul autocarului. Observatorii Promo-LEX au atestat prezenţa afişelor electorale PCRM şi PLDM în raza de 50 metri a mai multor secţii de votare din ţară.

Cetăţenii din Corjova întâmpină din nou obstacole în realizarea dreptului la vot. Miliţia transnistreană a suplimentat numărul de posturi, a înconjurat satul şi a înăsprit şi intensificat controlul la aceste posturi, susţine Promo-LEX. "Considerăm aceste acţiuni drept intimidare a alegătorilor. În rapoartele difuzate în perioada campaniei am atenţionat asupra faptului că o astfel de situaţie ar putea avea loc," a spus Ion Manole, preşedintele acestei organizaţii.

Promo-LEX monitorizează scrutinul cu ajutorul a 2.500 de observatori pe întreg teritoriul ţării, repartizaţi în toate secţiile de votare.

Potrivit unor informaţii confirmate de reprezentanţii locali ai PLDM, la Bălţi bătrânii sunt aduşi în masă la vot de persoane care se dau drept lucrători sociali. Un asemenea caz a fost observat la secţia de votare nr. 53 (Liceul Puşkin), unde o doamnă care s-a prezentat ca asistent social a adus-o de mână pe o femeie în vârstă, intrând cu ea şi în cabina de vot. Reprezentantul PLDM a depus o sesizare la biroul electoral al secţiei respective.

De asemenea, observatorii Partidului Liberal Democrat din Moldova susţin că au contracarat un caz de fraudă în satul Sîrma raionul Leova, unde un cetăţean, membru al Partidului Comuniştilor, făcea propagandă electorală în favoarea formaţiunii pe care o reprezintă. El aştepta sosirea alegătorilor la circa 50-70 de metri de secţia de votare şi îi îndemna să-şi dea votul pentru comunişti, contra sumei de 100 de lei. Cetăţeanul a fost surprins şi de camerele foto în momentul în care împărţea bancnote alegătorilor, susţin reprezentanţii PDLM, care informează că au sesizat poliţia.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

:)) ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Administrația site-ului vă îndeamnă să folosiți un limbaj decent în discuție: